Tribina o kontroverznom ratovanju protiv terorizma

Tribina o kontroverznom ratovanju protiv terorizma

Hrvatsko bioetičko društvo i suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku održavaju petu po redu tribinu u ciklusu Bioetičkog utorka na temu Ciljana ubojstva: U sjedni terora.

Susret će se održati u utorak, 10. svibnja 2016., s početkom u 17.30 sati, u Konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2. kat Knjižnice Fakulteta, Ivana Lučića 3, Zagreb).

O temi tribine:

Suvremena praksa tzv. »rata protiv terora« odraz je kontroverznosti državne primjene ciljanih ubojstava. Bez obzira na razlog primjene, iz pozicije međunarodnog prava ciljana ubojstva su zabranjena. Unatoč tome, kada su nacionalni interesi ili sigurnost država deklarirani ugroženima, ciljana ubojstva dopuštaju se kao navodno učinkovita metoda borbe koja pritom smanjuje broj nepotrebnih žrtava. Problematika ciljanih ubojstava, poput npr. upotrebe bespilotnih letjelica u Pakistanu, zato će se sagledati iz strateškog, pravnog i bioetičkog aspekta, a u dijalogu s posjetiteljima pokušat ćemo procijeniti ispravnost, učinkovitost i legalnost takvog oblika (državnog) terorizma.

Gostuju:

dr. sc. Mirko Bilandžić, izv. prof. (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
dr. sc. Ivica Kelam (Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku)
dr. sc. Sunčana Roksandić-Vidlička, doc. (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Moderatori tribine: Mišel Androić i Luka Perušić.

(zgm)