Tribina HDP-a i PEN-a Postoji li ženski književni kanon

Tribina HDP-a i PEN-a Postoji li ženski književni kanon

Rasprava o temi ženskog književnog kanona u Noći knjige 2016. zanimljiv je događaj, vezan uz važnu obljetnicu – 200 godina od rođenja britanske spisateljice Charlotte Brontë.

U petak, 22. travnja u 19.30 sati u kući Arko u Basaričekovoj 24, održat će se tribina u organizaciji Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog P.E.N. centra. Sudionice tribine su filozofkinja i spisateljica Nadežda Čačinovič, književna teoretičarka i spisateljica Tatjana Jukić, urednica na portalu muf.com.hr – pjesnikinja, prozaistica i feministička kritičarka Asja Bakić te književna kritičarka i kritičarka kulture Barbara Pleić Tomić. Bit će to još jedan od povoda za otvaranje teme u rasponu od Jane Eyre do suvremene književne i kulturne situacije.

Sudionice tribine nastojat će odgovoriti na pitanje postoji li ženski književni kanon? U eseju „Ženski književni kanon?“ Dubravka Ugrešić pokazuje kako je ova tema nužna ali i nerješiva. „Kanon nije uspostavljen, jer ga i nije moguće uspostaviti (…) jer temeljno pitanje ženskog identiteta ostaje i dalje zakamuflirano.“

Moderatorica tribine je  Nadežda Čačinovič.

M. Funda