Tri milijarde kuna za obnovu fasada

Tri milijarde kuna za obnovu fasada

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sazvao je konferenciju za novinare na temu obnove gradskih pročelja koja je simbolički održana danas u Vidrićevoj ispred kućnog broja 40, kod poznatih »limenki« na Peščenici. Gradonačelnik smatra kako te stare ljepotice »treba umiti«. Nadodao je kako je osim spomenutog objekta, fokus i na Folnegovićevom naselju, ali i Zapruđu, budući da se ondje nalazi najveći broj zgrada s limenim pročeljem. Pritom je nadodao: »Ljudi sami sebi uređivali na sebi svojstven način pročelja s obzirom na socijalna davanja. Od sada to neće morati krpati, budući će grad financirati 80% obnove«.

Naveo je kako je do današnjeg dana, odnosno završetka javnog poziva, Gradu pristiglo više od 3700 zahtjeva te kako će taj projekt obuhvaćati 130 do 150 tisuća ljudi. Prema riječima gradonačelnika spomenuta obnova pročelja koštat će oko tri milijarde kuna. Zaključio je kako je ovaj projekt »građevinski New deal« i da ćemo imati najljepši grad u Europi.

Na gradonačelnikove riječi nadovezao se predstavnik stanara cjelokupne zgrade u Vidrićevoj ulici Josip Bota. Upravo je zgrada koju zastupa Bota prošla na natječaju Grada Zagreba. Kaže kako je glavni problem »limenki« loša toplinska izolaciji, a zahvaljujući novcu iz Grada, računi za grijanje bi ubuduće trebali biti manji. Izjavio je da su svi stanari za obnovu toplinske izolacije i limova. Nadodao da se o detaljima mora konzultirati sa projektantom, a radovi trebaju otpočeti, nakon što izađu rezultati natječaja.

Na pitanja novinara zašto se nisu povukli fondovi iz EU-a, Bota smatra kako se problem javio kada se tražilo najprije plaćanje energetskog certifikata. Za razliku od EU projekata spomenuta obnova vlasnicima ne stvara nikakav prethodni trošak.

Doris Kažimir, savjetnica gradonačelnika za izgradnju Grada, nadodala je kako će konkretni radovi započeti tek nakon što se obrade sve prijavnice. Obradu će imati u lipnju, a nakon toga slijedi potpisivanje. Kažimir je pritom nadodala: » Neke zgrade imaju jednostavnu tehničku dokumentaciju, kao što je zgrada ispred koje se nalazimo«. Naglasila je da se obnova pročelja razlikuje ovdje i u Donjem gradu, budući da se u slučaju Vidrićeve radi o kompletnoj rekonstrukciji. Zaključila je kako obnova vanjskog pročelja građevine uključuje, sve osim popravka same konstrukcije.

Na konferenciji, nije izrečeno ime projektanta spomenutih radova, ni koliko će spomenuti radovi trajati, budući da je naglašeno kako će obnova krenuti tek nakon prikupljanja sve potrebne dokumentacije. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni