Tri faze popuštanja epidemioloških mjera

Tri faze popuštanja epidemioloških mjera

(Foto: Vlada RH)

Nastavlja se zabrana organiziranja velikih događaja i okupljanja. Epidemiolozi će u kontekstu omogućavanja javnog prijevoza izraditi i objaviti upute o korištenju maski za lice zaštitnih maski i medicinskih maski

Vlada je na sjednici u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavila paket mjera o postupnom reaktiviranju društvenih i gospodarskih djelatnosti. Mjere će se provoditi u tri faze, vodeći računa da se ne ugroze postignuća u borbi protiv pandemije koronavirusa COVID-a 19) i da se pomogne gospodarstvu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na početku sjednice podsjetio su Zagreb u četvrtak pogodila tri nova potresa, među njima i umjereni potres od 3,2 prema Richteru. Naglasio je da će ministar graditeljstva i potpredsjednikVlade Predrag Štromar s ostalim ministrima raditi na zakonu koji će regulirati aktivnosti države i Grada te drugih stručnih službi koje su usmjerene na pomoć građanima čiji su objekti oštećeni u potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu. Najavio je i sastanak s predstavnicima Grada Zagreba te arhitektonske i građevinske struke 24. travnja kako bi se riješio problem sanacije posljedice potresa.

Govoreći o pandemiji koronavirusa predsjednik Vlade je rekao da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod kontrolom.

„Niti u osam tjedana epidemije u Hrvatskoj nismo zabilježili dvoznamenkasti broj dnevno oboljelih. Unatoč manjim oscilacijama trend je u opadanju zadnja dva tjedna. To smo uspjeli zahvaljujući pravodobnim mjerama koje je Vlada poduzela jačajući ih postupno i ciljano, ali prije svega zahvaljujući odgovornom ponašanju naših sugrađana”, istaknuo je premijer Plenković.

Prva faza relaksacije mjera počinje 27. travnja kad će se omogućiti rad poslovnim subjektima koje obavljaju djelatnost trgovine (osim trgovačkih lanaca), rad poslovnim subjektima koje obavljaju uslužne djelatnosti uz poštivanje epidemioloških mjera osim onih s kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. Uvode se gradske i prigradske linije javnog prijevoza te brzobrodske linije za otoke koje nisu povezani trajektima, omogućuje se rad knjižnica, muzeja knjižara, antikvarijata, treninzi sportaša prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima i seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Druga faza od 4. svibnja omogućit će rad javnozdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimaka u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva. To se odnosi na bolnice koje su predviđene za brigu o pacijentima oboljelima od virusa COVID -19. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava uz poštivanje epidemioloških mjera, rad poslovnim objektima koji ostvaruju bliski kontakt s klijentima – frizeri pedikeri.

Trećom fazom od 11. svibnja omogućit će se okupljanje do 10 osoba na jednom mjestu uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti, omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštivanje epidemioloških mjera, rad predškolskih ustanova, razredne nastave od 1 do 4. razreda posebnih razrednih odjeljenja s djecom s teškoćama u razvoju koji imaju pomoćnika u nastavi.

Od 11. svibnja omogućit će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza, rad ugostiteljskih objekata na vanjskim prostorima i terasama uz poštivanje epidemioloških mjera te rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja. U trećoj fazi popuštanja mjera omogućit će se rad nacionalnih parkova parkova prirode i proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica.

„Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i pridržavanje tzv. horizontalnih mjera. Važan je nastavak pridržavanja mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora, nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje god je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima koji imaju respiratorne simptome i povišenu tjelesnu temperaturu“, rekao je Plenković.

Nastavlja se zabrana organiziranja velikih događaja i okupljanja. Epidemiolozi će u kontekstu omogućavanja javnog prijevoza izraditi i objaviti upute o korištenju maski za lice zaštitnih maski i medicinskih maski. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Stožer civilne zaštite izradit će preporuke za dvosmjensko radno vrijeme trgovina, obavljanje poljoprivrednih aktivnosti. Donesena je odluka da se državna matura održi od 8. do 29. lipnja, a od 2. svibnja omogućit će se i održavanje vjerskih okupljanja.

„U strategiji borbe protiv epidemije rekli smo da nam je prioritet zaštita ljudskih života i zdravlja i ostvarili smo dobre rezultate. Naš zadatak kao Vlade je da omogućimo funkcioniranje gospodarstva u promijenjenim uvjetima te smo donijeli mjere koje su pravodobne, izdašne i ciljane, a prije svega omogućuju zadržavanje radnih mjesta“, zaključio je Plenković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni