Trgom bana Jelačića širit će se miris veganskih specijaliteta

Trgom bana Jelačića širit će se miris veganskih specijaliteta

Na Trgu bana Jelačića u utorak, 28. svibnja održat će se 8. Vege sajam u organizaciji udruge Prijatelji životinja. Sajam će biti otvoren od 8 do 20 sati, a na njemu će biti predstavljen asortiman domaćih i stranih proizvođača i dobavljača biljne hrane i kozmetičkih proizvoda koji nisu testirani na životinjama te ne sadrže sastojke životinjskoga podrijetla.

Prijatelji životinja Vege sajmom žele skrenuti pozornost na sve veći problem ekološkog zagađenja uzrokovanog industrijskim uzgojem mesa, mliječnih proizvoda i jaja. Naime, da bismo dobili 1 kilogram pšenice potrebno je 150 litara vode, dok je za 1 kilogram mesa potrebno čak 15 000 litara vode, navode u udruzi iz koje upozoravaju da se čak 91 % uništenja prašuma događa zbog uzgoja životinja. Jedna farma mliječne industrije od 2500 krava tako proizvodi jednaku količinu otpada kao i grad od 411 000 stanovnika.

Znanstvenici prognoziraju da do 2048. godine u morima i oceanima više neće biti riba jer se godišnje izlovi 90 – 100 milijuna tona.

Prijatelji životinja upozoravaju kako bi ove brojke svima trebale biti znak za uzbunu te pozivaju sve zainteresirane građane da ih posjete na Vege sajmu i sami se uvjere kako je veganska hrana ukusna, kvalitetna, zdrava i bez loših posljedica za okoliš.

Na sajmu će uz vegansku brzu hranu za sve biti ponuđeni još i tofu, biljna majoneza, sejtan, proizvodi od konoplje, heljdini jastuci, biljni sapuni, ulja za masažu, bezglutenska brašna, tjestenina od ljubičastog batata, prah baobaba, biljni proteinski prahovi, namazi od rogača itd.

Popis izlagača ovogodišnjeg Vege sajma nalazi se na www.prijatelji-životinja.hr (zg-m)