Trg u znaku folklora

Trg u znaku folklora

„Folklorom se bavim već 13 godina. Plešemo izvorni međimurski folklor, plesove Zagorja i pomorske plesove. Pojavljujemo se na svim smotrama na Međimurju, ali i u Hrvatskoj. Ovo će biti naš prvi nastup na međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu“, rekla je Vidović.

Nastupima folklornih društava na pozornici na Trgu bana Josipa Jelačića započela je 48. međunarodna smotra folklora, koja je ove godine posvećena folkloru i drugim tradicijama Međimurja. Svi će posjetitelji imati prilku sve do nedjelje 20. srpnja vidjeti nastupe brojnih međimurskih folklornih društava, ali i odabranih ansambala iz drugih krajeva Hrvatske. Osim domaćih ansambala i folklornih društava zagrebačkoj publici će se predstaviti i brojna strana folklorna društva iz Iraka, Kolumbije, Slovačke, Egipta, Makedonije. Nastupi će biti na pozornicama Gradeca i Trga bana Josipa Jelačića.

Naša je ekipa razgovarala s mladom plesačicom Marijanom Vidović iz KUD Mihovljan kraj Čakovca. Ona se zajedno sa svojim kolegama spremala za prvi nastup na ovogodišnjoj smotri. „Folklorom se bavim već 13 godina. Plešemo izvorni međimurski folklor, plesove Zagorja i pomorske plesove. Pojavljujemo se na svim smotrama u Međimurju, ali i u Hrvatskoj. Ovo će biti naš prvi nastup na međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu“, rekla je Vidović. Ona priznaje kako joj unatoč visokim temperaturama nije problem nositi narodnu nošnju, koja predstavlja kraj iz kojeg dolazi te kako je zadovoljna s odazivom publike.

U sklopu ovogodišnje 48. međunarodne smotre folklora biti će predstavljena i tradicija osebujnog crkvenog pjevanja te suvremeno stvaralaštvo s područja etnoglazbe, a organizatori su pripremili i brojne plesne radionice. Tijekom međunarodne smotre folklora svi će posjetitelji imati prilku posjetiti i Sajam tradicijskih obrta i suvenira, koji se održava na Trgu bana Josipa Jelačića.

(V.V)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni