Trg Nikole Zrinskog ili Trg Nikole Šubića Zrinskog?

Trg Nikole Zrinskog ili Trg Nikole Šubića Zrinskog?

Vesna Sudar (HSU) je rekla da je nabolje da ostane sadašnji naziv Trg Nikole Zrinskog. Svima onima kojima je premalo ostalih podataka na njegovoj ploči poručila je da o njemu mogu sve saznati u knjižnicama i na internetu

Građani Zagreba u nekim su slučajevima s pravom zbunjeni kad je riječ o promjeni imena i naziva gradskih trgova i ulica. Jedan od takvih primjera je popularni Zrinjevac. Naime, u listopadu 2014. godine osvanula je nova ploča na jednom od najljepših i najpopularnijih zagrebačkih trgova. Na novoj ploči je pisalo Trg Nikole Zrinskog, bez godine rođenja, samo sa datumom njegove smrti. Premda se Grad Zagreb odlučio na ovakvu promjenu, građani su i dalje Nikolu Zrinskog nastavili percipirati kao Nikolu Šubića Zrinskog.

Nezadovoljni ovim postupkom gradskih vlasti, Klub HSLS-a i nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji uputili su Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova Zahtjev za promjenu naziva Trga Nikole Zrinskog u Trg Nikole Šubića Zrinskog.

Zahtjev je predan u ovoj godini zato što je 2016. godina u kojoj se obilježava 450. obljetnica Sigetske bitke. Uz tu bitku bilo je i mnogo događaja u Hrvatskoj i Mađarskoj, a ime koje se najviše spominje je Nikola Šubić Zrinski. U hrvatskom se narodu odavno udomaćilo ime Nikola Šubić Zrinski. Mnogo je ulica, trgova, ploča, spomen ploča pa čak i opera gdje se to ime spominje. Doduše, ima i povjesničara koji ga nazivaju Nikola Zrinski Sigetski, Nikola IV. Zrinski ili Nikola Zrinski stariji.

Na sjednici zagrebačkog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, održanoj 16. studenoga, prisutni HSLS-ovci Dorica Nikolić i Alen Ostojić tražili su da se vrati stari naziv Trg Nikole Šubića Zrinskog.

Njihov prijedlog nije prošao kod većine zastupnika pa tako ostaje Trg Nikole Zrinskog.

Vidno uzrujana, Dorica Nikolić je prokomentirala kako ih Grad nikad nije obavijestio da će polča na Zrinjecvu biti promijenjena, a baš tamo se nalazi sjedište HSLS-a. „Zar ne bismo trebali biti puno ozbiljniji kad su ovakve stvari u pitanju?“, pita se Nikolić.

U raspravi je sudjelovala i gradska zastupnica Vesna Sudar (HSU) koja je rekla da je nabolje da ostane sadašnji naziv Trg Nikole Zrinskog. Svima onima kojima je premalo ostalih podataka na ploči poručila je da mogu u knjižnicama i na internetu saznati sve što je dostupno o životu Nikole Zrinskog.

Moglo se čuti i mišljenje dvojice članova radne skupine Odbora, akademika Josipa Bratolića i Domagoja Vidovića, hrvatskog jezikoslovca.

Zrinski kao kolateralna žrtva

„Pokažimo zrelost, drage kolege. Činjenica je da Nikola Zrinski Sigetski nije znao da je on od Šubića, Bribirskih Šubića. Mnogo kasnije nam je povijest otkrila neke činjenice. U 19. stoljeću Mađari nisu skrivali svoju težnju da svojataju zaslužne Hrvate nazivajući ih mađarskim plemićima iako su oni bili hrvatski banovi, a mnogi od njih su se potpisivali glagoljicom. Nikola Zrinski i njegovi unuci su ostali kolateralne hrvatske žrtve sve do dana današenjega. Ako je riječ o izvornosti imena, mogli bismo o mnogima razgovarati. Zvonimir je Svinimir, u to vrijeme nije postojalo ni z od zvona. Međutim, bitno je kako je tradicija prihvatila neko ime. Naši se povjesničari bore protiv mitova, a mi doista imamo mitova i mitova“, rekao je akademik Bratolić.

Nastavljući se na akademika Bratolića, Vidović je kazao da je bolje da se vrati naziv Nikola Šubić Zrinski jer to otvara prostor da se u budućnosti neki trg nazove po njegovom unuku Nikoli – Nikola Zrinski.

„Ovo nije najsretnije mjesto za ovakve rasprave jer nema smisla. Mogli bismo ići nedogled, Krešimir je prvotno a time i ispravno Kresimir, pa zar i to mijenjati a uvriježeno je Krešimir?“, naglasio je Vidović.

Zastupnik Alen Ostojić je najavio da neće povući prijedlog iako on zasad nije prošao. Ipak, Nikola Zrinski do daljnjeg ostaje bez onog – Šubić.

Na Odboru se našao i prijedlog da se Trg Trnsko preimeunuje u Trg Ane Rukavine. Prijedlog su inicirali volonteri Zaklade Ana Rukavina – Studentskog zbora Stjepan Radić, a uz podršku Zaklade i Strankla rada i solidarnosti – Bandić Milan 365 te suglasnost Vijeća gradske četvrti Novi zagreb – zapad. O tom prijedlogu nije bilo mnogo rasprave već je samo zaključeno da katastar treba pripremiti potrebnu dokumantaciju pa će se dalje vidjeti.

Tekst i fotografija: M. Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni