Trg maršala Tita ostaje

Trg maršala Tita ostaje

Mikulić: To je na sramotu gradonačelnika. Neka on sam kaže zašto je promijenio svoj stav. A što se tiče  referenduma, ma koji referendum? Gradonačelnik zna da od referenduma nema ništa

Melita Funda

Na sjednici zagrebačkog Odbora za imenovanje ulica, naselja i trgova, održanoj u srijedu 16. studenoga, raspravljalo se i odlučivalo, između ostalog, i o inicijativi za preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg. Inicijativa nije prošla. Kako stvari zasad stoje, Trg maršala Tita ostaje.

Predlagatelji za preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg bili su sljedeći Klubovi zastupnika: HDZ-a, HSP-AS-a i BUZ-a. Za preimenovanje su bili predsjednik Odbora Ivan Ćelić (HDZ) i član Odbora Alen Ostojić (HSLS). Protiv su se izjasnili članovi Željko Kvesić (SDP) i Vesna Sudar (HSU), dok je suzdržana bila članica Sunčana Rupnik Blažeković (Lista grupe birača nositelja Milana Bandića). Glasanje je održano bez rasprave.

Nakon što inicijativa nije prošla, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić se obratio novinarima kojima je poručio da je odluka na sramotu gradonačelnika Milana Bandića i njegovih zastupnika.

Josip_Broz_Tito
Josip Broz Tito

»Ne mogu biti razočaran zato što sam po svojoj prirodi čovjek koji nikad ne odustaje. Nećemo odustati od ove inicijative. Čovjek sam koji je jedno vrijeme proveo u relanom sektoru, a odgajan sam na način da kad nešto dogovorim onda to i održim. Ovo je sramotno za one koji ovu inicijativu nisu podržali«, rekao je Mikulić dodavši kako inicijativa po drugi put nije podržana.

»Vidjeli ste rezultate glasovanja: dva zastupnika za, dva protiv i jedan suzdržan. Ono što je bila naša osnovna ideja, to je da na Odboru prođe inicijativa kako bismo o njoj mogli javno, otvoreno i transparentno razgovarati na sjednici Gradske skupštine. Mi se nalazimo u drugom parlamentu Republike Hrvatske. Ovo je mjesto na kojem se o tome trebalo razgovarati. Ovo je na sramotu gradonačelnika i njegovih nezavisnih zastupnika i svih onih koji ovo nisu htjeli podržati. Ne treba se čuditi kad imate gradonačelnika koji vam ne daje negativan odgovor kad iznosite svoja stajališta o ovoj temi. Jedno s njim dogovorite a on promijeni mišljenje. To je razlog zašto nemamo investicije u Gradu Zagrebu. Tko će investirati u Grad Zagreb u i njegov razvoj kad imamo prvog čovjeka koji bi trebao držati do svoje riječi a on to ne čini«, rekao je Mikulić.

Dodao je i to kako činjenicu da inicijativa za promjenu imena Trga maršala Tita nije prošla ne doživljava kao politički poraz.

Što se tiče nezavisne liste Milana Bandića, predsjednik Gradske Skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić komentirao je kako između HDZ-a i Bandićeve stranke ne postoji sporazum. Prema Mikulićevim riječima, s koje god strane došao kvalitetan prijedlog, HDZ će ga podržati, ako je riječ o općem interesu svih stanovnika Zagreba.

Mikulić tvrdi da su u HDZ-u temu oko promjene imena Trga maršala Tita pokrenuli u ovom trenutku jer su htjeli zatvoriti to poglavlje kako to ne bi postao predmet kampanje pred nadolazeće lokalne izbore. »U toj kampanji mi ćemo se fokusirati samo na standard, gospodarski razvoj i bolje uvjete života u Gradu Zagrebu«, najavio je predsjednik Skupštine podsjetivši da su donesene Rezolucija Parlamentarne skupštine i Deklaracija Hrvatskog sabora o tome da sve ono što podsjeća na totalitarne režime, njihove predstavnike i vođe treba biti uklonjeno iz javnog prostora.

»Predsjednica RH je bistu maršala Tita s Pantovčaka iz Ureda predsjednika premjestila u muzej. Stavila ju je tamo gdje joj je mjesto. Žao mi je što su mediji ovu temu izvadili kao jednu od bitnih tema. Ovo je nešto o čemu se ne bi trebalo raspravljati. Ovo su povijesne činjenice, o povijesnim činjenicama se ne raspravlja, o njima se ima mišljenje«, smatra Mikulić koji ocjenjuje da je sadašnje ime trga protivno svim pravilima Europske unije »jer se zove po diktatoru i zločincu«.

Mikulić “opleo” po Bandiću

»Nakon što mi gradonačelnik nije dao negativan odgovor za ovu proceduru da s ovom incijativom za promjenu imena Trga maršala Tita idemo prema Skupštini, on je jednostavno izigrao instituciju predsjednika Skupštine. Vezano uz sve sve što je ranije rekao, nije održao svoju riječ. To je njemu na sramotu. Neka on sam kaže zašto je promijenio svoj stav. A što se tiče referenduma, ma koji referendum? Gradonačelnik zna da od referenduma nema ništa. Ako idete na referednum, vama treba 50 posto + jedan glas da bi on prošao. A u prosjeku do 30 posto Zagrepčanki i Zagrepčana izlazi na referendume. Dakle, gradonačelnik je u startu znao da referendumom ne može riješiti ovo pitanje. A očito da nije bio dovoljno hrabar i stao pred svoje zastupnike i/ili pred javnost i izrekao svoj stav. Ne zaboravite da referendum košta. Gradonačelnik je rekao da ne košta. To nije istina. Kad se radi o referendumu onda ga ne provodi isti onaj ured koji provodi lokalne izbore. HDZ će na lokalnim izborima pobijediti i mi ćemo i dalje ići s našom inicijativom i promijenit ćemo naziv Trga maršala Tita u Kazališni trg«.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni