“Trg maršala Tita jedina je poveznica s antifašizmom u Zagrebu”

“Trg maršala Tita jedina je poveznica s antifašizmom u Zagrebu”

»Ako referendum o preimenovanju trga doista prođe, to će biti posljednji čavao u lijes hrvatskom antifašizmu, kojeg podržavamo s figom u džepu«, zaključio je profesor Klasić / Krug za Trg: Bandić samo traži način kako da sa sebe skine odgovornost pred svojim glasačima na ljevici

Matej Knežević

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u ponedjeljak je najavio da će se u srpnju izložiti ideju o promjeni imena Trga maršala Tita. Pred okupljenim novinarima gradonačelnik je izjavio kako je to napravio ne konzultirajući nikoga. Nadodao je mora biti dosljedan i prije i poslije izbora te će sve što je prije izbora govorio i operativno provesti. O ovoj temi očitovala i njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević. Za portal 24 sata izjavila je da gradonačelnik priprema odluku o referendumu, a o toj temi će se raspravljati dva ili tri tjedna nakon prve konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Za mišljenje oko preimenovanja Trga maršala Tita upitali smo struku, odnosno profesora povijesti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu docenta Hrvoja Klasića. On smatra kako je samo pitanje oko promjene imena zagrebačkog trga najmanje bitno u cijeloj priči, ali da ono puno više govorio o odnosu hrvatskog društva prema antifašizmu, a još više prema samom fašizmu u zadnjih trideset godina. »Tolika se buka diže oko Trga, a on je jedina poveznica Zagreba sa antifašizmom«, kaže Klasić.

Podsjetio je na šutnju devedesetih, kada su bez ikakvog referenduma i bez da je itko digao glas, promijenjeni nazivi ulica i trgova koji su nosili imena brojnih antifašista, partizana i zagrebačkih ilegalaca poginulih do1945. godine, a koji ničime nisu kompromitirali svoj život. Ističe, kako po nekim hrvatskim gradovima postoje ulice po imenu Mile Budaka, koji je potpisivao rasne zakone. Klasić se pita može li itko navesti i jednu ulicu u Hrvatskoj koja nosi ime po Prvom partizanskom odredu, iako je zbog njega Hrvatska uvela novi državni praznik. »Ako ovo doista prođe, ovo će biti posljednji čavao u lijes hrvatskom antifašizmu, kojeg podržavamo s figom u džepu«, zaključio je Klasić.

Tomislav Tomašević iz političke platforme Zagreb je naš! poručio je kako su više puta tijekom kampanje za lokalne izbore isticali da je koalicija stranaka protiv referenduma, ali i protiv promjene imena Trga maršala Tita.

U Krugu za Trg – Građanskoj inicijativi za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike u javnim prostorima pak uopće ne vjeruju da gradonačelnik Bandić ozbiljno misli o referendumu o promjeni imena Trga maršala Tita. Kako kažu, on samo traži način kako da sa sebe skine odgovornost pred svojim glasačima na ljevici. Smatraju da je gradonačelnik dobro upoznat da se u Europi danas promicanje komunističke simbolike ne može vješati na veliko zvono. Zaključuju da će Milan Bandić morati koalirati s HDZ-om i s Listom Brune Esih te da u Zagrebu uskoro više neće biti Titova trga, kako je to već odavno i u svim drugim hrvatskim gradovima i gradićima.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni