Trg F. Tuđmana: Gradit će se paviljon i podzemna garaža?

Prva faza uključuje gradnju paviljona, malog vrtnog kafića, trafostanica i novodizajniranih kioska na istočnoj strani trga, dok će se u drugoj fazi općina preseliti u druge prostorije, a na mjestu današnjeg parkirališta gradit će se podzemne garaže, na čijem će krovu stajati interaktivna vodena instalacija…

Trg Franje Tuđmana ovog bi se ljeta mogao pretvoriti u jedno od najvećih gradilišta u Zagrebu. Prema proračunu za 2013. na dokumentaciju i početne građevinske radove za transformaciju Trga  i njegovog pretvaranja u „urbani park“ trebalo utrošiti 2,6 milijuna kuna, gradonačelnik Milan Bandić  je odlučio povećati ulog na 10 milijuna kuna. Dok neki komentiraju da je riječ o predizbornom potezu kojim Bandić želi pridobiti biračko tijelo HDZ-a, SDP-ovi zastupnici u Gradskoj skupštini potez odobravaju.

„Već nekoliko godina u plan se unosi pet milijuna kuna za početne radove, a od posla se odustane tijekom godine pa je dobro da radovi napokon krenu“, izjavio je za Večernji list jedan gradski zastupnik. Predsjednik vijeća gradske četvrti Črnomerec Marko Grgić kazao je da se na uređenje parka čeka već više od 30 godina pa se nadaju da će ove godine napokon i krenuti u realizaciju.

„Park zasad služi samo kao šetalište pasa i nije ni u kakvoj funkciji pa se nadamo da će njegovim uređenjem naša četvrt konačno dobiti jedan multifunkcionalan i uređen park“  istaknuo je Grgić.

Kafići, garaža, paviljon i trafostanice…

Da je realizacija projekta izgledna i da bi prva faza trebala početi na ljeto, potvrdio je i izvedbeni arhitekt Nenad Fabijanić.

„U završnim sam dogovorima s Gradom, elaborat za lokacijsku dozvolu bit će gotov za tjedan dana, a nakon što završni rad predam, samo dobivanje lokacijske trebalo bi ići vrlo glatko jer je sve već pripremljeno“,  rekao je Fabijanić.

Dio je to njegove šire studije nazvane “Integrirani grad” prema kojoj bi se Trg Franje Tuđmana spojio s Trgom Krešimira Ćosića, a željezničku prugu koja ih sad odvaja stavio bi pod zemlju.

No u bližoj budućnosti Zagrepčani će moći uživati u zelenilu Trga Franje Tuđmana koji će Fabijanić osloboditi od automobila. Prva faza uključuje gradnju paviljona, malog vrtnog kafića, trafostanica i novodizajniranih kioska na istočnoj strani trga, dok će se u drugoj fazi općina preseliti u druge prostorije, a na mjestu današnjeg parkirališta gradit će se podzemne garaže, na čijem će krovu stajati interaktivna vodena instalacija.

„Moja je preporuka da se gradi u jednoj fazi, međutim izgleda da zbog financija to neće biti moguće“, zaključio je Fabijanić. (zg-m / vecernji.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni