Trešnjevka dobiva Ulicu Sunčane Škrinjarić i Park Kate Šoljić

Trešnjevka dobiva Ulicu Sunčane Škrinjarić i Park Kate Šoljić

Odbor nastavlja tradiciju dodijele imena po tematskim blokovima u gradu, a ovaj put su planski odredili ženske osobe. Potrebno je povećati nazive ženskim imenima jer se iz nepoznatog razloga rijetko koriste, a brojne su uvrštene u Fond imena

U novom naselju Pongračevo na Trešnjevci četiri će ulice nositi imena po slavnim hrvatskim književnicama: Sunčani Škrinjarić, Višnji Strahuljak, Dragojli Jarnević, Dori Pfanovi, a obližnji park po junakinji Domovinskog rata Kati Šoljić, majci četvorice poginulih branitelja, odlučeno je na današnjoj sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova pri Gradskoj skupštini.

Prihvaćen je prijedlog za imenovanje Parka Tomislava Ivčića u Donjoj Dubravi

Na taj način Odbor nastavlja tradiciju dodijele imena po tematskim blokovima u gradu, a ovaj put su planski odredili ženske osobe. Potrebno je povećati nazive ženskim imenima jer se iz nepoznatog razloga rijetko koriste, a brojne su uvrštene u Fond imena, zaključeno je na sjednici Odbora čije zaključke još mora usvojiti Skupština.

Prihvaćen je prijedlog za imenovanje Parka Tomislava Ivčića u Donjoj Dubravi gdje je slavni pjevač živio te Požeške ulice u Kraljevečkim Novakima. Odbijen je zahtjev šest tvrtki iz bivše Nadinske ulice koje su željele povratak starog imena umjesto dodijeljene nove Betinske ulice. Za poduzetnike s tog područja veliki je problem te administrativni i financijski izdatak promjena adrese na papirologiji i obrascima. Iz Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove napominju da je do navedenog problema došlo jer se u tom sjeverozapadnom dijelu Velikopoljske u zadnjih nekoliko godina puno gradilo te se adresa dodjeljivala prema najbližoj ulici. Pošto je danas mnogo novih prostora potrebna je sistematičnija podjela i organizacija. Odbor je ipak ponudio suradnju te uputio prijedlog Gradskom uredu za financije za pokrivanje dijela novonastalih troškova.

Sunčana Škrinjarić poznata je po mnogim djelima poput Kaktus bajke i Pisac i vrijeme, a njezine su priče često služile kao scenarističke podloge za filmove i televizijske serije. Višnja Strahuljak autorica romana Začarani putovi i Čarobnjak, dva puta je dobila nagradu Grigor Vitez te su njene njige uvrštene u popis lektire. Drame Veronika Desinićeva i autobiografski zapis Dnevnik djela su Karlovčanke Dragojle Jarnević, dok je Dora Pfanova poznata po svojoj bogatoj poeziji. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni