Trešnjevčani peticijom traže nazad “svoju” poštu

Trešnjevčani peticijom traže nazad “svoju” poštu

(Foto: mapiranjetresnjevke.com)

Peticiju protiv zatvaranja pošte u Ozaljskoj 32, koja je nedavno bila na meti pljaškaša, potpisalo je u tri dana više od 560 stanara okolnih trešnjevačkih ulica. Na potezu od Ciboninog tornja do Remize kažu, nema im blizu poštanskog ureda. Peticija se potpisuje kod urara u Ozaljskoj 30

Snježana Kratz

»Nekome je za oko zapeo prostor pošte na uglu Ozaljske i Mokričke ulice na Trešnjevci i nije nam jasno zašto tu frekventnu poštansku ispostavu – zatvaraju? Zbog pljačke koja se nedavno dogodila?! Pa neka pojačaju zaštitarsku službu!« Tako nam je kratko (pro)komentirala slučaj zatvorene poslovnice HP-a, Verica Herceg potpisnica peticije za nastavak rada spomenute ispostave u Ozaljskoj 32. Ona živi u obližnjoj Žumberačkoj ulici, i jedna je od ogorčenih stanara okolnih ulica koji ne žele ostati bez te pošte, jer kažu na potezu od Ciboninog tornja do Remize nema ni jednog bližeg im poštanskog ureda.

Zapitala se naša sugovornica i gdje će i kako do pošte u razmaku od dvije tramvajske stanice prema Remizi, odlaziti stariji ljudi kojih je na Trešnjevci, odnosno u tom dijelu veliki broj. Tko će im plaćati tramvajske karte? Kako će oni odlaziti u poštu kada bude led, kiša, zima, a nemaju se na koga osloniti i zatražiti pomoć, jer ima i takvih. U tu su poštu, kaže dolazili mnogi Trešnjevčani »i uvijek je bila prometna i puna!«

Zaštitar u poslovnici tek desetak dana

Da su stanovnici zaista zabrinuti, ali i ljutiti potvrđuje i peticija Trešnjevčana koja se potpisuje u urarskoj radnji Vladimira Pećanića u Ozaljskoj 30, (01/36 39 528), do kraja ovoga tjedna 26. ožujka. U tri je dana, doznajemo kod toga urara, prikupljeno više od 560 potpisa sa OIB-ima i adresama stanovanja. Podigli su svoj glas zbog prijeko im potrebne tamošnje poslovnice stanari Mokričke, Cesargradske, Ozaljske, Žumberačke, Dubovačke, Cetingradske, Susegradske, Sokolgradske, Kraljevičke i drugih ulica. Peticija će se uz dogovor i aktivnosti s mjesnim odborom Nikola Tesla, uputiti Ivanu Čuli, predsjedniku uprave Hrvatske pošte, HAKOM-u, (Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti) te Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. Stanovnici su nam ljutito ustvrdili kako je pošta bila pokrivena kamerama pa se čude kako još nije otkriven zadnji pljačkaš.

Kada je o sigurnosti i zaštiti riječ, tvrde da je zaštitar u toj poslovnici bio tek unazad desetak dana, a inače su u prostoru djelatnice bile same pa im nije kažu jasno kakav je to i prije bio sustav zaštite pošte? Da se htjelo potonju urediti i osigurati moglo se već i prije (po)staviti neprobojno staklo, urediti taj inače derutniji prostor i ustrojiti zaštitarsku službu. Ovako, smatraju Trešnjevčani, ispada kako predvodnici pošte ne vode računa o potrebama građana. Načuli su, kažu da će im na tom potezu prije Remize iznaći novi prostor, pa ako je pošta to namjeravala učniti već su mogli, jer od Remize prema Ciboni, uzduž Ozaljske ulice pa prema Tratinskoj, ima čak 32 prazna lokala.

Redovi ispred poslovnice dokazuju da je ona potrebna

Je li Hrvatskoj pošti, zapitali su se jednoglasno, u cilju da radi i ima korisnike ili da propada? To više jer je peticiju samo u tri dana podržalo preko 500 ljudi, a dolazi ih još. Kako bi se vodstvo HP-a uvjerilo o kojim je brojkama Trešnjevčana riječ valjalo im je, ističu dosada osmotriti stanje svakog prvog u mjesecu pa bi vidjeli redove ispred te poslovnice, gdje je stariji živalj čekao platiti račune. U okolici pošte »s ugla« živi gotovo 30 posto starijih ljudi, otkrivaju nam sugovornici stanje na terenu. Kakvo će ono u konačnici biti kada je riječ o toj poslovnici, u Uredu za korporativne komunikacije Hrvatske pošte d. d. kažu kako se »radi o lokaciji koja je bila više puta meta razbojništava pa je zbog takvog rizika, a prije svega zbog zaštite poštanskih djelatnika i građana, ured u Ozaljskoj 32 zatvoren«.

To više, jer je kažu od 2015. do 2017. godine poslovnica bila napadnuta čak šest puta. »Intenzivno tražimo novu lokaciju u blizini pa ćemo o novoj adresi obavijestiti korisnike«, ističu u HP-u. Najbliži poštanski uredi do potonjeg nalaze se u Ozaljskoj 152, na Remizi udaljenosti jednog kilometra i na Novoj cesti 39, manje od kilometra. Slučaj s netom zatvorenom poštom, kažu u sjedištu u Jurišićevoj, sličan je onom u Prečkom otprije godinu dana kada se procijenilo kako je nužno poštanski ured preseliti na lokaciju gdje su »mogući viši sigurnosni standardi«. U Prečkom je poštanski ured preseljen u trgovački centar i nakon toga nije bio više meta napada.

U ovoj godini pet napada na poštanske urede

 U Republici Hrvatskoj posluje 1016 poštanskih ureda od toga na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije posluju 132, a do danas je u ovoj godini bilo pet napada na njih. Hrvatska pošta, navode u Uredu »provodi mjere zaštite poštanskih ureda u skladu sa Zakonom o zaštiti novčarskih institucija, uz dodatna pojačanja, a prema procjenama rizika«.

»Temeljem procjena sigurnosti Hrvatske pošte u 2017-oj odlučili smo provesti akciju dodatne, tjelesne zaštite poštanskih ureda i to temeljem analiza kod poštanskih ureda koji su se pokazali s višim rizikom. Sve je to dio aktivnosti koje provodimo s Ministarstvom unutarnjih poslova a s ciljem zaštite i povećanja sigurnosti korisnika i radnika poštanskih ureda«, kažu u HP-u.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni