Trešnjevčani ne žele da se asfaltira njihova zelena oaza

Trešnjevčani ne žele da se asfaltira njihova zelena oaza

»Saznali smo da je izdana lokacijska i građevinska dozvola za sedmerokatnicu sa dvije podzemne garaže, a ono što je tu najspornije jest da se iz gradskog proračuna, odnosno novcem građana, grade pristupne ceste za privatnu investiciju«, naglašava Blažević

Uoči 14. sjednice zagrebačke Gradske skupštine, ispred inicijative Samoborček – Za park Nevenka Blažević u četvrtak je podijelila Otvoreno pismo gradskim zastupnicima s popratnim materijalima, vezano uz sukob privatnog i javnog interesa na štetu javnog dobra.

Kako kažu radi se o promjenama koje građani ne žele jer smatraju kako zeleni pojas stare Samoborčekove trase između Trakošćanske ulice i Selske ceste, koji desetljećima koriste kao šetalište, otvoreno igralište za djecu i ljubimce, pješački i biciklistički prečac ili kao svojevrsni dnevni boravak na otvorenom, ne smije prestati postojati. »Trešnjevčani ne žele da se njihova zelena oaza asfaltira i pretvori u prometnicu«, ističe Blažević.

»Građane nitko nije obavijestio o radovima te smo željeli znati što se tamo i zbog čega gradi. Saznali smo da je izdana lokacijska i građevinska dozvola za sedmerokatnicu sa dvije podzemne garaže, a ono što je tu najspornije jest da se iz gradskog proračuna, odnosno novcem građana, grade pristupne ceste za privatnu investiciju te da je u planu i nastavak asfaltiranja sve dok nova prometnica potpuno ne proguta našu livadu i spoji se sa Selskom cestom«, pojasnila je Blažević.

Kako zakon kaže da su zaključci Zbora obvezujući samo za vijeće koje je Zbor sazvalo, a buduće da se u zaključku traže izmjene Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba za koje vijeće gradske četvrti nema ovlasti, stanovnici Trešnjevke obraćaju se gradskim zastupnicima koji imaju u nadležnosti mijenjati GUP.

U priloženoj dokumentaciji uz otvoreno pismo stoji kako je Grad zemljište na kojem će niknuti zgrada zamijenio s privatnim investitorom, na štetu gradske imovine kojom je investitor kasnijom preprodajom ostvario dobit veću od sedam milijuna kuna. Nadalje, priložena je dokumentacija o svim informacijama koje, kako se navodi »neupitno upućuju na malverzacije, zloupotrebu položaja i ovlasti te zasigurno spadaju novi predmet USKOK-a«.

Više od tisuću Trešnjevčana izravno je, kroz peticiju i sudjelovanjem na Zboru građana, podržalo nastojanja građanske inicijative Samoborček, usmjerena prema zadržavanju zelene zone i njenom uređenju te podizanju nasuprot degradaciji kvalitete života u kvartu.

Marijo Škrinjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni