Treći program Hrvatskog radija obilježava 50. rođendan

Treći program Hrvatskog radija obilježava 50. rođendan

Na HRT-u su osobito smo ponosni na Nagradu grada Zagreba 2011. godine „za dugogodišnje sustavno promicanje najviših umjetničkih, znanstvenih, medijskih i kulturnih postignuća i vrijednosti Zagreba i Hrvatske, te visoku razinu profesionalnih načela i etike, postignutu odolijevanjem komercijalizaciji i senzacionalizmu“

U mjesecu travnju navršava se 50 godina emitiranja Trećeg programa Hrvatskoga radija. HRT-ovci će 50. rođendan proslaviti svečanim koncertom u petak, 25. travnja u Studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije.

Tijekom punih pet desetljeća Treći program izgrađivao je kulturni program posvećen umjetnosti, glazbi, kritičkom mišljenju i promoviranju civilizacijskih vrijednosti koje nadmašuju ono što je prolazno i slučajno. Mnogi intelektualci, pisci, esejisti, znanstvenici i kritičari našli su svoje utočište i otkrili mogućnost izražavanja vlastite kreativnosti na valovima Trećeg programa.

„Mnoge generacije slušatelja u našim emisijama našle su inspiraciju, užitak i potvrdu svojih nada da postoji bolja, manje vidljiva, ali vitalna i neuništiva Hrvatska. Pritom nismo zaboravili europske, pa ni globalne perspektive, bivajući često onim medijem koji prvi put predstavlja hrvatskoj publici nove skladatelje, djela, filozofe, znanstvenike, pisce, likovne umjetnike, avangardne projekte“, navode HRT-ovci.

U mnogim prigodama Treći program je, zahvaljujući iznimnosti i predanosti svojih urednika i suradnika, probijao granice konvencionalnog ukusa i načina razmišljanja, otkrivao ili pak dubinski istraživao pojave koje će tek mnogo kasnije ući u kanon hrvatske kulture.

Bogata ostavština

Ono najbolje spašeno je od prolaznosti radijskog etera zahvaljujući časopisu, Zborniku Trećeg programa, koji neprekinuto izlazi već 37 godina. Uz to, objavljeno je tridesetak knjiga ogleda, portreta, kritika i rasprava koje su HRT-ov doprinos pismenosti sredine u kojoj djeluje, ali i dobar pogled unatrag, sjećanje na ljude, vremena, teme koje su nas zaokupljale, a mogu nas zaintrigirati ponovo danas i sutra.

Uz više godišnjih nagrada Hrvatske radiotelevizije dodijeljenih našim urednicima i njihovim projektima te niz međunarodnih nagrada njihovim kolegama iz dramskog programa, na HRT-u su osobito smo ponosni na Nagradu grada Zagreba 2011. godine „za dugogodišnje sustavno promicanje najviših umjetničkih, znanstvenih, medijskih i kulturnih postignuća i vrijednosti Zagreba i Hrvatske, te visoku razinu profesionalnih načela i etike, postignutu odolijevanjem komercijalizaciji i senzacionalizmu“.

Obljetnica Trećeg programa Hrvatskog radija proslavit će se svečanim koncertom u petak, 25. travnja u 12 sati u Studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije na kojem će nastupiti Zagrebački solisti, Zbor i Jazz orkestar HRT-a, vokalne solistice Valentina Fijačko, Martina Gojčeta Silić, Ivana Lazar i Martina Zadro te pijanist David Gazarov.

Snimku koncerta možete poslušati u nedjelju 27. travnja od 22.30 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija. (hrt / zg-mag)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni