Treći E?! – Okolišni film festival

Treći E?! – Okolišni film festival

Treći E?! – Okolišni film festival održava se od 6. do 8. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10), a ulaz na sve filmove, radionice i rasprave je besplatan.

Aktivistička grupa Zelene akcije treći put zaredom priprema trodnevno druženje uz bogat dokumentarni filmski program. E?! – Okolišni film festival svoje prvo izdanje doživio je 2014. godine, s ciljem da postane mjesto okupljanja raznolike publike koja želi upoznati ili proširiti znanje o najrazličitijim društvenim i okolišnim temama kroz formu dokumentarnog filma.

Dokumentarni film je filmski žanr koji u ovom slučaju vrlo dobro približava priče i ljude “s terena” te omogućuje dublje razumijevanje kompleksnih okolišnih i društvenih problema i njihovih rješenja. Upravo su ti problemi i rješenja ono što povezuje ljude s najudaljenijim kontekstima, zajednicama i aktivistima koji svojim svakodnevnim naporima podižu svijest o negativnim okolišnim utjecajima trenutnog ekonomskog i društvenog sistema, aktivno radeći na stvaranju boljeg društva.

Ovogodišnji filmski program uključuje 14 dokumentarnih filmova, niz popratnih radionica i rasprava o raznim temama. Izdvajaju se “There’s no tomorrow”, kratki animirani dokumentarntarac koji govori o trenutnoj i nadolazećoj energetskoj krizi, “Story of Stuff”, informativni je dokumentarac o načinima proizvodnje i negativnim obrascima konzumacijskog ponašanja, “In Defence of Life”, filmska je priča koja prati inspirativne priče zajednica diljem svijeta koje se bore protiv eksploatacije rudnika od strane velikih korporacija, “Disruption”, film u produkciji vjerojatno najpoznatije klimatske organizacije na svijetu, 350.org, koja ovim filmom želi na radikalan i sasvim nesuzdržan način javnosti predstaviti već vrlo vidljivu i realnu štetu klimatskih promjena, ali i lokalne priče, poput dokumentarca “Okus doma”, koji prati priču o socijalnoj zadruzi azilanata i imigranata koji su se u novo društvo integrirali pripremom okusa domova koje su bili prisiljeni napustiti.

Poseban naglask Okolišni film festival 2016. stavlja na mjesta koja mogu djelovati kao poligon za stvaranje aktivnijih i odgovornijih  lokalnih zajednica. Prikazat će se filmovi o uspješnim primjerima iz Engleske, Nizozemske i Španjolske kao uvod u raspravu o hrvatskom kontekstu i inicijativama koje promišljaju i rade na modelima u kojima bi se zajedničkim djelovanjem solidarne ekonomije, socijalnog poduzetništva, održivog razvoja te kulture i umjetnosti mogla kreirati dinamična mjesta dijaloga i tolerancije, solidarnosti, kreativnosti, cjeloživotnog obrazovanja i osnaživanja građana za aktivno sudjelovanje i kreativni doprinos društvu.

Održat će se i dvije tribine na kojima će se govoriti o temama ugroženih ljudskih prava i života aktivista, otpora lokalnog stanovništva diljem svijeta, ali i pružiti uvid u povezanost migracija i klimatskih promjena.

Facebook stranica festivala: https://www.facebook.com/events/1604622076528475/

(Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni