“Trebamo plan razvoja, a ne rasprodaje grada!”

“Trebamo plan razvoja, a ne rasprodaje grada!”

Zahtijevamo od Gradonačelnika da obustavi ovaj nelegitimni proces privatizacije GUPa i vrati planiranje grada u institucije koje su za to i zadužene, a građanima Zagreba konačno omogući da dobiju plan razvoja, a ne rasprodaje grada«, poručuju iz Prava na grad i Zelene akcije

Pravo na grad i Zelena akcija uputili su krajem prošlog tjedna zajedničko priopćenje u kojem se navodi kako se prostorni problemi nagomilani u gradu Zagrebu neće riješiti niti u novoj varijanti Generalnog urbanističkog plana (GUP). Priopćenje je izdano nakon dvotjedne javne rasprave oko donošenja još jedne Izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a i prenosimo ga u cijelosti:

»Zagrebački nagomilani prostorni problemi čekali su rješenje više od godinu i pol dana, a koje se ne nazire ni u ovoj varijanti plana.

No, pored svih problema koje nova verzija GUPa ne adresira, poput isključivanja obaveze o izradi stručnih podloga, uvedena je značajna promjena s dalekosežnim posljedicama:

Po prvi puta u povijesti prostornog planiranja Grada Zagreba iniciran je postupak izrađivanja krovnog dokumenta grada izvan nadležnih gradskih institucija čime se planiranje grada de facto privatizira!

GUP je podijeljen na dva dijela: jedan koji bi se bavio prvenstveno zahtjevima za legalizaciju i prenamjenu zemljišta i drugi kojim bi se nadoknadili elementi poput: “usklađenja Plana sa strateškim opredjeljenjima utvrđenim ZagrebPlanom, Razvojnom strategijom Grada Zagreba” i “strateškim ciljevima razvoja i projekata kojima se ti ciljevi ostvaruju…”

Osim što je ovaj primjer “outsorcinga” jednog od ključnih gradskih razvojnih dokumenata principijelno problematičan jer dovodi u pitanje nadležnost nad planiranjem Grada, nemoguće je osigurati provođenje javnog interesa ukoliko proces izrade plana vodi privatni sektor.

Podjelom GUP-a na, kako to gradonačelnik kaže: “mali i veliki” GUP, odnosno mali javni i veliki privatni GUP, uveden je opasan presedan u procesima planiranja Grada. Sustavno derogiranje i smanjivanja značaja planerskih institucija, rastakanje dobrih planerskih praksi i važnosti stručnih upravnih tijela koje kulminira ovom odlukom postavlja slijedeća pitanja:

Je li moguće da gradske službe koje kumulativno zapošljavaju više stručnjaka za prostorno planiranje od bilo koje usporedive službe u državi nisu u stanju napraviti prijedlog GUP-a? Ili ih se pak ne da politički kontrolirati?

Kako privatne tvrtke koje nisu ničim obavezne poštivati javni interes mogu izrađivati GUP koji mora primarno osigurati poštivanje javnog interesa u razvoju grada?

Zahtijevamo od Gradonačelnika da obustavi ovaj nelegitimni proces privatizacije GUPa i vrati planiranje grada u institucije koje su za to i zadužene, a građanima Zagreba konačno omogući da dobiju plan razvoja, a ne rasprodaje grada«, zaključuje se u priopćenju. (zg-magazin)