Treba ipak nešto imati i u glavi, a ne samo u tabletu

Treba ipak nešto imati i u glavi, a ne samo u tabletu

(Izvor naslovne fotografije: Digitalni časopis Pogled kroz prozor)

O kurikularnoj reformi

Rimčev e-automobil je divljenja vrijedno dostignuće koje se našlo i na stranicama Washington posta. Strojarski fakulteti trebali bi biti ponosni na taj proizvod. No konstatirali smo da i urednik Inovacija u tom uglednom dnevniku baš nije »na ti« s plastikom. A pogotovo učenici koje upućujemo da uče što su to npr. materijali, pa nađu na tražilicama oko 12 milijuna tekstova o tome

Zašto Igor voli STEM, ali i SSH?*

(STEM: prirodoznanstvo, informatika, tehnika i matematika / SSH: društveno-humanističke znanosti)

prof. emer. Igor Čatić

»Svaka djelatnost u funkciji je društveno-humanističkih ciljeva. Koje određuje politika.«

Igor_Catic_knjiga2Sve počinje s materijalnim tvorevinama. I bi kamena oštrica pred 3,3 milijuna godina. I bi Rimčev e-automobil Concept One. Kako je to povezano s dvije složene kratice STEM i SSH?

U trenutku pisanja teksta otvorena je rasprava o kurikularnoj reformi. Jedni navijaju za e-obrazovanje, drugi, rekao bih iskusniji, da nije sve tako jednostavno kako si zamišljaju ljubitelji tableta u osnovnoj školi.

Zašto serija tekstova pod nazivom: Zašto Igor voli STEM, ali i SSH? To je zamjena za sve nužniju rečenicu. »Svaka djelatnost (npr. proizvodnja e-vozila, ugradnja razdjelnika topline) u funkciji je društveno-humanističkih ciljeva. Koje određuje politika.«

U ovom tekstu naglasak je na vrlo uspješnoj djelatnosti, proizvodnji Rimčevog vozila Concept One. Proizvodna verzija vozila Concept One bit će predstavljena na salonu automobila u Ženevi koji se otvara danas. Automobil se našao i na stranicama Washington Posta. Iz pera (sigurno njime ne piše) uglednog urednika rubrike Inovacije, Matta McFarlanda. Koji me je potaknuo na pitanje za iznimni ocjenjeni odgovor u kurikularnoj reformi. Je li točna njegova rečenica da u unutrašnjosti tog prekrasnog vozila nema plastike?

Concept One u pokretu
Concept One u pokretu

Kao tehničar i to strojar, izuzetno sam ponosan na sve one koji su načinili e-vozilo Concept One. Nema potrebe navoditi tehničke karakteristike tog prekrasnog vozila koje će se proizvesti u seriji od osam komada. Pokazuje da Hrvatska kada ima ideje i ljude spremne realizirati svoje planove može načiniti tako sofisticirani i vrhunski proizvod. Kako je proizvodnja vozila ipak primarno strojarsko područje djelovanja, trebali bi se ti fakulteti pobrinuti za odgovarajuću pohvalu cijelom timu na čelu s M. Rimcem.

Automobil bez plastike?

Međutim, kao stručnjak opće prakse za plastiku i gumu moram se osvrnuti na dio teksta M. McFarlanda i to s motrišta kurikularne reforme. Da ne bi bilo zabune, navodim u izvorniku taj dio teksta. »No parts in the interior are plastic. Rimac opted for carbon, aluminum and alcantara, a high-end fabric found in yachts and Formula 1 cars.«

Vjerojatno 99,999… % cjelokupnog svjetskog pučanstva, uključujući nastavnike svih razina, ne bi imalo prigovora rečenici da u unutrašnjosti vozila nema plastike. Ugljik je osnovni sastojak organskih polimera, prema tome ugljikova vlakna se ubrajaju u tu skupinu materijala kao i plastika. Jedino me zanima kako su ta vlakna međusobno povezana. Još je zanimljiviji primjer materijala poznatog pod zaštićenim imenom Alcantara. To je materijal za prevlake, stvoren u Japanu i sastoji se prema podatcima iz Wikipedije od 68 % poliestera i 32 % poliuretana. A čini mi se da ta dva materijala pripadaju plastici, kao dijelu organskih polimera.

Odakle taj komentar? »Iz našeg teksta: Polymers and non-polymers – a new systematisation of substances and materials (Rubber-Fibre-Plastics, 1/2014) za kojeg je Uredništvo napisalo da se mnogi ne će složiti, da treba načiniti novu podjelu materijala na polimere i nepolimere, umjesto na metale i nemetale. Radi se o tome da bi trebalo naučiti i imati u mozgu, a ne u tabletu jednu tablicu. Ne baš sve pojedinosti. Koja jasno pokazuje da postoje anorganski polimeri (npr. zeoliti, gline i silikoni) i anorganski nepolimeri (metali). Da se u organske polimere s plastikom na vrhu (nije najvažnija) ubrajaju neki stari oko 4 milijarde godina, poput bjelančevina, polisaharida i nukleinskih kiselina. Slijede mikroorganizmi i makroorganizmi, pa biljke, životinje i čovjek. Tu spadaju i fosilna goriva (nafta, prirodni plin i ugljen).«

To bi trebali znati svi koji završe školovanje. I da nauče razliku što je prirodno, poput gljiva ili šumskih jagoda i pretežno uzgojenog, poput pamuka ili jagoda iz staklenika. Da se spriječi manipulacija, primjerice sa sintagmom pamuk je prirodni materijal.

tableti_skolaRimčev e-automobil je divljenja vrijedno dostignuće koje se našlo i na stranicama Washington posta. Strojarski fakulteti trebali bi biti ponosni na taj proizvod. No konstatirali smo da i urednik Inovacija u tom uglednom dnevniku baš nije »na ti« s plastikom. A pogotovo učenici koje upućujemo da uče što su to npr. materijali, pa nađu na tražilicama oko 12 milijuna tekstova o tome. A ako upišu riječ iz danas sve više našeg jezika, riječ materials, njih više od dvije milijarde. Treba ipak nešto imati u glavi, a ne samo u tabletu.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni