Traže uvođenje učinkovitijeg cjepiva protiv pneumuokoknih bolesti

Traže uvođenje učinkovitijeg cjepiva protiv pneumuokoknih bolesti

Prof. dr. Tešović je rekao da je trenutno u Nacionalnom imunizacijskom programu 10-valentno pnemumokokno cjepivo, dok je u mnogim europskim zemljama u primjeni 13-valentno cjepivo koje štiti i od serotipa 19A koji je učestao u Hrvatskoj

Ivana Vranješ

Pneumokok je najčešći uzročnik bakterijske upale pluća i upale srednjeg uha. Rezistentan je na antibiotike i može imati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, posebice kad je riječ o maloj djeci.

O važnosti cijepljenja i prevencije pneumokoknih bolesti u utorak su na okruglom stolu pod nazivom “Aj bok pnemukok” u poslovnom centru Almeria govorili stručnjaci vodećih zdravstvenih ustanova.

Kako je istaknuto, pnemuokokno cjepivo je 2019. godine ušlo u Nacionalni imunizacijski program, a krajem 2021. će se raspisati novi natječaj za nabavu cjepiva.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, prof. dr. Goran Tešović je rekao da je trenutno u Hrvatskoj u obveznom programu 10-valentno pneumokokno cjepivo, a djeca se njime cijepe u dojenačkoj dobi i početkom druge godine života.

Tešović je istaknuo kako to nije najoptimalniji izbor cjepiva. Spomenuo je da je u velikom broju europskih zemalja u program uvedeno 13-valentno cjepivo koje štiti od tri dodatna serotipa od kojih je serotip 19A učestao u Hrvatskoj i može izazvati teške pneumokokne bolesti.

Ne zna se kakva će biti konačna odluka

Tešković je rekao da će struka predložiti da se zbog veće učinkovitosti u novi Nacionalni imunizacijski program uvede 13-valentno cjepivo, ali se ne zna kakva će biti konačna odluka.

Prim. dr. Jadranka Kelečić iz KBC-a Zagreb kaže da su invazivne pneumokokne bolesti češće u dobi do pete godine života, posebno u prve dvije godine. Razlog je u razvoju imunosnog sustava. Spomenula je da su djeca do pete godine života su najčešće kliconoše te se infekcija može javiti i kod starije populacije.

Voditeljica Odjela za nadzor nad zaraznim bolestima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Split prim. mr. sc. Dijana Nonković je rekla da u svijetu od teških pneumokoknih bolesti godišnje umre više od 800 tisuća djece, a podaci za Hrvatsku nisu dostupni jer se ne vodi potpuna evidencija.

„Pneumokokna bolest je preventabilna. Ne može se iskorijeniti, ali se cjepivom može smanjiti pobol”, istaknula je epidemiologinja Nonković te je pozvala roditelje da iskoriste mogućnost cijepljenja djece protiv pneumokoknih bolesti.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni