Traže strože kazne za nepropisno parkiranje na mjestima za invalide

Traže strože kazne za nepropisno parkiranje na mjestima za invalide

„Hrvatska je omogućila osobama s invaliditetom da koriste taj znak. Međutim, u pravilu se taj znak ne poštuje, odnosno parkirališna mjesta označena za osobe s invaliditetom najčešće nisu slobodna“, istaknula je saborska zastupnica Ljubica Lukačić

U Hrvatskom saboru u četvrtak je održan okrugli stol pod nazivom „Želiš li se mijenjati za mjesto?“

Sudionici okruglog stola upozorili su na problematiku korištenja znaka pristupačnosti. Smatraju kako je nužno izmijeniti Pravilnik o znaku pristupačnosti kako bi taj znak koristile samo osobe s invaliditetom koje na to imaju na pravo.

„Hrvatska je omogućila osobama s invaliditetom da koriste taj znak. Međutim, u pravilu se taj znak ne poštuje, odnosno parkirališna mjesta označena za osobe s invaliditetom najčešće nisu slobodna“, istaknula je saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak je rekla da su višestruki problemi kod ostvarivanja prava na znak pristupačnosti.

„Jedan od najvažnijih je definiranje kriterija po kojem osobe s invaliditetom imaju pravo na znak pristupačnosti. U Hrvatskoj imamo veliki broj osoba koji ispunjavaju te kriterije, a istovremeno je veliki broj onih koji ga ne mogu ostvariti. Moramo gledati funkcionalne sposobnosti osobe s invaliditetom i učiniti značajne promjene, odnosno promijeniti kriterije kako bi znak pristupačnosti koristile osobe koje zaista imaju na to pravo. Drugi problem je nadležnost institucija kod osiguravanja tog prava. Godinama smo ukazivali da Ministarstvo zdravstva nema nikakvu ulogu u tom dijelu. Nama je interes da nadležnost preuzmu oni koji najviše doprinose da se znak pristupačnosti ostvari, odnosno kvalitetno primjeni“, rekla je Slonjšak.

Naglasila je kako je inicijativa Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom bila da se nadležnost za ostvarivanje znaka pristupačnosti prebaci na Ministarstvo unutarnjih poslova. Poručila je da je nužno mijenjati zakonodavni okvir, donijeti novi Pravilnik o znaku pristupačnosti koji će biti kvalitetniji i na korist osoba koji imaju pravo na taj znak.

„Postoje određeni problemi što se vidi i po broju naplaćenih novčanih kazni na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom. Policijski službenici su u 2018. godini zabilježili nešto više od 8000 prekršaja. Naravno, treba pridodati i broj prekršaja koje je ustanovilo prometno redarstvo jedinica lokalne i regionalne samouprave, jer i oni kroz prenesene ovlasti mogu sankcionirati parkiranje na mjestima za osobe s invaliditetom“, istaknuo je Vlado Trifunović iz Ravnateljstva policije.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković podržao je inicijativu Split parkinga da se održi okrugli stol na kojem bi se iznjedrili prijedlozi kako poboljšati zakonodavni okvir te spriječiti da se osobama s invaliditetom uzima njihovo pravo. Naime, Split parking je i pokrenuo kampanju „Želiš li se mijenjati za mjesto?”, kojom se želi doprinijeti poboljšanju života osoba s invaliditetom te osvijestiti građane da se ne parkiraju na mjestima namijenjenim osobama s invaliditetom.

„Drago mi je da je krenula iz Splita i vjerujem da će se uključiti i drugi gradovi i županije te će imati podršku Sabora“, istaknuo je Jandroković.

Naša je dužnost zaštiti ljude s invaliditetom da koriste ta mjesta, ali isto tako treba strogo kazniti svaku zlouporabu. Država, gradovi, županije moraju naći modalitete kako će osigurati kvalitetnu primjenu zakona“, poručio je Jandroković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni