Traže osnivanje inspekcije za zaštitu životinja

Traže osnivanje inspekcije za zaštitu životinja

Udruge apeliraju na gradove da propišu trajnu sterilizaciju, a na građane da prijavljuju zlostavljanja

Početkom ovoga tjedna u zagrebačkom naselju Siget prolaznici su zatekli užasan prizor četiriju uginulih mačaka na dvije lokacije udaljene nekoliko minuta hoda. Jednu mačku s lokalnog hranilišta pronašli su u zatvorenoj kartonskoj kutiji na livadi, a tri mačke, koje su vjerojatno imale svoje skrbnike, bačene su u kontejner za smeće u kojemu je, zamotana u vrećicu, ležala i jedna krvava mačka.

U Mreži za zaštitu životinja koju sačinjava 40-ak udruga zgroženi su ubijanjem mačaka i oštro osuđuju zlostavljače i ubojice životinja.

„Smatramo da je situacija alarmantna i da je jedino učinkovito rješenje da općine i gradovi, koji to još nisu učinili, što prije propišu obaveznu trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Napuštene mačke koje se razmnožavaju na ulici ne padaju s neba, nego potječu od neodgovornih skrbnika”, ističe koordinatorica Mreže Ivana Lunka.

Udruge iz Mreže ističu nužnost osnivanja inspekcije za zaštitu životinja, za što se bore već godinama. Lunka pojašnjava: „Takva inspekcija djelovala bi po uzoru na organiziran sustav zaštite životinja kakav je već poznat u svijetu kao policija za životinje. Ona bi se bavila pomaganjem zanemarivanim, napuštenim i zlostavljanim životinjama. Surađivala bi sa skloništima, policijom, veterinarskim stanicama i udrugama te bi bila ovlaštena tražiti počinitelja, naplatiti kaznu na licu mjesta i, ako je potrebno, oduzeti životinju. Rad takve inspekcije imao bi i preventivni utjecaj jer bi ovakvi slučajevi ubijanja bili sankcionirani.”

Alemka Bačić iz udruge SOS za mace, prisjeća se da je proljetos, u istome kvartu, pronađena pitoma mačka s 13 metaka iz zračne puške u tijelu. Nada se da će se pronaći počinitelji ubojstava kako bi odgovarali za kazneno djelo mučenja i ubijanja životinje maksimalnom zatvorskom kaznom od godinu dana.

Zakonom nije propisana obaveza mikročipiranja mačaka, iako svaki skrbnik može mikročipirati mačku kako bi ju lakše pronašao u slučaju da se kreće po vani i odluta. Zbog izostanka obaveznog mikročipiranja, kada se radi o skrbničkim mačkama kao u ovome slučaju, ne može se utvrditi čije su. Stoga udruge okupljene u Mreži za zaštitu životinja pozivaju sve da mikročipiraju i kastriraju mužjake i ženke mački o kojima skrbe te da prijavljuju zlostavljanja, zanemarivanja i ubojstva životinja kako bi policija i državno odvjetništvo mogli stati na kraj zlostavljačima. (zg-m)

Komentari su zatvoreni