Traže hitnu smjenu ministra Kujundžića i pozivaju na građanski neposluh

Traže hitnu smjenu ministra Kujundžića i pozivaju na građanski neposluh

“Nastave li nas ignorirati, nastave li podržavati retoriku koja ismijava novinare, koja ismijava čovjeka koji je pješke došao s križem iz Rijeke da ukaže na problem, pozvat ćemo javnost da fizički pokaže građanski neposluh, ali tada na smjenu cijele Vlade. Granice su prijeđene odavno. Nesposobnost i bahatost traju predugo“, rekao je Pokupec

Ivana Vranješ

Aktivisti stranke Slobodna Hrvatska u ponedjeljak su ispred središnjice HDZ-a u Zagrebu održali konferenciju za novinare na kojoj su od Vlade zatražili hitnu smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića te imenovanje nestranačkog ministra. Najavili su da će u protivnom uputiti i poziv na građanski neposluh.

Razlog traženja smjene ministra Kujundžića je smrt mladića iz Zaprešića, Mattea Ružića, ali i “niz pogrešnih poteza” ministra kojima se stranka bavi više od godinu dana.

Ogorčenje arogancijom ministra Kujundžića i odbijanjem bilo kakve odgovornosti za smrt mladića čiji je život okončan na ulici aktivisti su izrazili transparentima s natpisima “Vi kupujete blindirane Mercedese , naša djeca umiru na ulici”, “Dosta je arogancije”, “Prošli tjedan Matteo neki dan pacijent u Lopači, sutra, nečije dijete, supruga ili majka”, “Ili odlazi Kujundžić ili odlazi cijela Vlada!!”…

“Dugogodišnja arogancija i nesposobnost”

U izjavi novinarima supredsjednik stranke Ivan Pokupec podsjetio je kako su prije godinu dana zbog nedostatka lijekova za djecu oboljelu od neuroblastoma aktivisti Slobodne Hrvatske četiri dana prosvjedovali ispred Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te su tražili donošenje adekvatne strategije koja će riješiti problem oboljele djece.

“Ministrov odgovor na to je bio produljeni vikend. Par mjeseci kasnije kriza s lijekovima za djecu koja boluju od spinalne mišićne atrofije. Dva dana smo bili pred Ministarstvom zdravstva i tražili rješenje. Ministar je poslao zaštitara da nas opiše preko mobitela”, dodao je Pokupec.

Objasnio je kako je i prošlotjedna akcija bacanja jaja na zgradu Ministarstva zdravstva bila kulminacija frustracije “dugogodišnjom arogancijom i nesposobnošću ministra Kujundžića”.

“Niti u jednom trenutku nismo doveli njegovu medicinsku stručnost u pitanje. To smatram najobičnijim okretanjem pile naopako. Vjerujem da je stručan kao liječnik. Međutim, kao ministar je koristan kao vreća brašna. Činjenica da je na poziciji tjedan dana nakon smrti mladića u Zaprešiću koja se prema mišljenju stručnjaka mogla izbjeći je poraz ne samo Vlade, već i mlitave oporbe koja ništa konkretno ne poduzima. To je poraz ljudskosti“, istaknuo je Pokupec. Dodao je da kao otac koji je sa svojim djetetom, a i osobno prošao zdravstveni sustav neće dopustiti da više niti jedno dijete okonča život na ulici i da ga otac pet sati drži na rukama.

Pripremljena kaznena prijava

“Nastave li nas ignorirati, nastave li podržavati retoriku koja ismijava novinare, koja ismijava čovjeka koji je pješke došao s križem iz Rijeke da ukaže na problem, pozvat ćemo javnost da fizički pokaže građanski neposluh, ali tada ne idemo samo na smjenu ministra Kujundžića, nego cijele Vlade. Granice su prijeđene odavno. Nesposobnost i bahatost traju predugo“, rekao je Pokupec.

Na upit novinara o kakvom se fizičkom građanskom neposluhu radi Pokupec je odgovorio da to ostavlja kreativnosti. “Postoje razni načini da ljudi fizički pokažu neposluh i otpor. To im mi prepuštamo“, odgovorio je Pokupec.

Dodao je kako je Slobodna Hrvatska pripremila i kaznenu prijavu protiv ministra Kujundžića zbog požara u Psihijatrijskoj bolnici Lopača.

“Izgleda da nitko nije uspio primijetiti da ta bolnica ne ispunjava minimalne tehničke uvjete propisane Pravilnikom. Postoji točan broj osoblja koje moraju imati, a ako je vjerovati njihovim web stranicama, oni imaju pola toga što je Pravilnikom propisano. Drugim riječima, ne radi se o nesreći. Dužnost ravnatelja bolnice je bila da obavijesti, a ministra da problem sanira ili zatvori bolnicu. Da se poštivao zakon i Pravilnik bila bi nesreća. Ovako se radi o jednom izgubljenom životu u najobičnijem kriminalu“, istaknuo je Pokupec.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni