Traže da se prostor Ciglane Zagreb uredi u muzej industrijske baštine

Traže da se prostor Ciglane Zagreb uredi u muzej industrijske baštine

Predstavnici Inicijative Zagreb te zove tvrde da uopće nije bilo potrebe za rušenjem dimnjaka Stare ciglane jer da oni nisu bili oštećeni u tolikoj mjeri

Na Črnomercu je u nedjelju održan prosvjed građana koji su izrazili protivljenje rušenje dimnjaka stare zagrebačke ciglane. Prosvjed je organizirala Inicijativa »Zagreb te zove« u kojoj tvrde da dimnjaci nisu bili oštećeni toliko da ih se trebalo posve srušiti. Ujedno smatraju je miniranjem dimnjaka Ciglene Zagreb uništena dragocjena industrijska kulturna baština.

Prosvjednici su se okupili uoči spektakularnog rušenja dvaju divova na ulazu u zapadni dio grada, a koji su bili simbolom Črnomerca, ali i industrijskog Zagreba. Oni su na Ilici razvili transparente s natpisima »Dosta je« i »Izađite na izbore«. Smatraju da je rušenje dimnjaka bilo bespotrebno. Štoviše, tvrde da se radi o devastaciji kulturnog dobra i tragičnoj preobrazbi vizure zapadnog dijela grada.

Šutnja struke

Stoga izražavaju sumnju u prave motive rušenja, a zanimljivo je da se o tome nisu oglasili ni zagrebački arhitekti, urbanisti ni povjesničari umjetnosti.

Podsjećamo, ovim vrijednim kompleksom raspolaže tvrtka Ciglane nekretnine d.o.o. koja je bila investitor radova, a ne Grad Zagreb kako smatra većina građana. Inicijativa je istražila da su Ciglane – nekretnine u vlasništvu tvrtke Jorlend Vagyonkezelo iz Mađarske, koja je ujedno i uknjižena u katastru kao vlasnik zemljišta.

Budući da je, prema našim informacijama, samo jedna zgrada CIglane pod zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode ZG-magazin je poslao upit u Gradsku upravu vezano uz njezin status, ali i budućnost cijeloga kompleksa. Odgovor još čekamo.

Pasanec pak ukazuje na Službeno glasilo Grada Zagreba iz 2020. u kojem stoji da su u planu novi urbanistički planovi za zone pretežito mješovite namjene Franck, Müllerov breg, Ciglana i Sportsko-rekreacioni centar Grmoščica te da su planirane prenamjene bivših industrijskih i vojnih prostora, gdje se opet spominje Ciglana Črnomerec.

I oni su uputili upit Gradu, ali i na nekoliko drugih adresa te su dobili prvi odgovor vezano za prostor Ciglane i to od Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba. »U njemu stoji da Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada ne poduzima nikakve radnje za predmetno područje«, navodi Pasanec.

Kako je Agrokor došao u posjed zemljišta Ciglane?

Predstavnici Inicijative »Zagreb te zove« smatraju da dimnjaci Ciglane koji su srušeni cijelom kompleksu daju karakter i prepoznatljivost kvarta te da su se mogli jednostavno spasili da se samo sa vanjskim kranom uklonio oštećen gornji dio dimnjaka.

Podsjećaju i kako je 2008. godine je tvrtka Agrokor preuzela većinski udio u Ciglani od 50,79 %, i tako stekla vlasništvo nad zemljištem, a 2011. Ciglana je i formalno pripojena tvrtki Agrokor.

»S obzirom da je to konstatirano u Sudskom registru temeljem ugovora o pripajanju iz 2011. godine, tražimo da nam gospođa Martina Dalić, koja je u ime premijera radila na restrukturiranju Agrokora objasni na koji način je i kada mađarska tvrtka postala vlasnikom zemljišta i Ciglane«, kaže Pasanec.

»Isto tako tražimo očitovanje Grada, odnosno gradonačelnika Milana Bandića, kako planira urediti Müllerov breg i tvornički kompleks Ciglane ako zemljište nije otkupio Grad Zagreb ili će se dogoditi ponovno slučaj Rotor i Meridijan, u kojem je Grad otkupio zemljište po trostruko većoj cijeni od svojih investitora, kako bi Grad i građani ponovno bili oštećeni za milijune kuna«, pita se Pasanec.

Inicijativa je uputila pismo i Ministarstvu kulture vezano za zaštitu područja Ciglane i Müllerovog brijega. »Tražimo da se ovaj prostor uredi u muzej industrijske baštine, parkom i šetnicom koja bi vodila prema Müllerovom brijegu u čijem okruženju se nalaze dva prekrasna jezera i sačuvani bunker iz Drugog svjetskog rata«, navode aktivisti Inicijative »Zagreb te zove«. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni