Traže da se dio zagrebačkog trga preimenuje u Trg hrvatskih velikanki

Traže da se dio zagrebačkog trga preimenuje u Trg hrvatskih velikanki

(Foto: Roman Avdagić / Press materijal)

Na Trgu hrvatskih velikana u petak, 11. studenoga je predstavljena kampanja »Trgni se za ravnopravnost« s ciljem da se dio tog trga preimenuje u »Trg hrvatskih velikanki«.

Kampanjom se želi javnost osvijestiti o rodnoj nejednakosti u javnom prostoru, jer je manje od 2 % ulica u trgova u Hrvatskoj nazvano po ženama.

Inicijativu su podržali Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), udruga B.a.B.e i Ženska soba, Predstavništvo Europske komisije i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj te Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Ida Prester istaknula je u ime inicijative kako se kampanjom želi poslati jasna poruka svim djevojčicama u Hrvatskoj da su vidljive, važne i bitne te da je njihov rad prepoznat i jednako važan kao rad njihovih muških prijatelja iz razreda.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izjavila je kako se neravnopravnost i nejednaki rodni odnosi, koji su hrvatski društveni realitet, preslikavaju i na javni prostor.

Peticija se može potpisati na velikanke.hr, a potpisi će biti predani Odboru za imenovanja naselja, ulica i trgova pri zagrebačkoj Gradskoj skupštini. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni