Traxium Compressor – nova vrsta izdržljivi(ji)h kopački

Traxium Compressor – nova vrsta izdržljivi(ji)h kopački

(Foto: Demgy)

Najnovija inovacija Decathlona i njegove robne marke Kipsta je potpuno oblikovana kopačka, proizvedena u jednom koraku, bez ljepila ili otpada. Može se reciklirati i dolazi s desetogodišnjim jamstvom

Kopačke nikad ne traju dugo. Potplati počinu odlaziti nakon tri do šest mjeseci treniranja, što neminovno utječe na vijek trajanja obuće. Stoga su u Decahatlonu pokušali pronaći rješenje za ovaj problem te su pod svojim brendom Kipsta izbacili kopačku koja bi trebala dugo trajati kako bi njen utjecaj na okoliš bio sveden na što manju mjeru.

Na razvoj ove kopačke utrošeno je tri godine istraživanja i nekoliko stotina tisuća eura. Izrađeno je 50-ak prototipova, nakon čega je nastala kopačka nazvana Traxium Compressor.

U osmišljavanju kopačke pomogao je francuski proizvođač plastike Demgy. Riječ o tvrtki koja je inače stručnjak za trajna plastična i termoplastična rješenja.

Demgy je razvio tzv. Net shape proizvodni proces koji omogućuje proizvodnju dvije vrste materijala, od kojih se obje mogu reciklirati: vlakno na bazi poliestera s jedne strane i termoplast koji se uglavnom sastoji od PU s druge strane. To je ogromni odmak od čak 70 materijala koji se koriste prilikom izrade tipične sportske cipele. Svojstva fleksibilnosti, potpore i prianjanja postižu se mješavinom materijala, složenim procesom, a proizvođač njegov sastav drži u tajnosti.

Ekološki dizajnirana kopačka

Kad cipela izađe iz kalupa, ona je »potpuno gotova«, što znači da nije potrebno montiranje, šarafljenje ili lijepljenje nakon postupka. Ovaj jednodijelni proizvodni proces omogućuje automatiziranu proizvodnju bez otpadnog materijala. To omogućuje Kipsti da ponudi desetogodišnje jamstvo na proizvod, uz obećanje da nema raslojavanja između gornjeg dijela i potplata. Još jedna prednost je što sastav i proizvodni proces omogućuju da se kopačka na kraju njezina životnog vijeka reciklira u novu cipelu.

Kopačka Traxium Compressor teži svega 200 grama, nema vezice i odlikuje se svijetlim bojama. Prepoznaju li potrošači njene performanse, udobnost i ekološke kvalitete, proizvodni proces koji je razvio Demgy, lako bi se mogao kopirati primijeniti na opremu za druge sportove: trčanje, ragbi, košarku, biciklizam itd.

Pripremio: B. Jagačić


Više informacija na:

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni