Transplatacijom rožnice Vukovarcu vraćen vid nakon više od 16 godina

Transplatacijom rožnice Vukovarcu vraćen vid nakon više od 16 godina

Ovaj rezultat, osim što hrvatsku oftalmologiju svrstava u sam europski i svjetski vrh, predstavlja i značajnu uštedu za zdravstveni sustav jer se ova međunarodno priznata metoda liječenja sada može izvesti i u Hrvatskoj

Mladi Vukovarac ponovno je progledao na oko na kojem je zbog ozljede suzavcem potpuno izgubio vid prije više od 16 godina i to zahvaljujući prvoj transplantaciji matičnih stranica rožnice izvedenoj u Klinici Svjetlost. “To je prva ovakva operacija izvedena ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji, a u cijeloj Europi izvodi se još samo u Londonu, Milanu i jednoj njemačkoj klinici”, kaže medicinska direktorica Svjetlosti prof. dr. sc. Iva Dekaris koja vodi ovaj projekt unutar kojega su izvedene već tri ovakve operacije.

Presađene matične stranice uzgojene su in vitro u banci tkiva Klinike za traumatologiju KBC Sestre Milosrdnice pa je uvođenje ove metode kojom je moguće vratiti vid radi ozljeda rožnice rezultat uspješne suradnje hrvatskog privatnog i javnog zdravstva. Ovaj rezultat, osim što hrvatsku oftalmologiju svrstava u sam europski i svjetski vrh, predstavlja i značajnu uštedu za zdravstveni sustav jer se ova međunarodno priznata metoda liječenja sada može izvesti i u Hrvatskoj.

prof. dr. Iva Dekaris

“Ovo je jedina metoda kojom možemo vratiti vid osobama koje su ga izgubile zbog opekotina, eksplozivnih ozljeda ili djelovanja kiselina i lužina na površinu oka koja se zbog toga zamutila”, kaže prof. Dekaris. “U takvim slučajevima transplantacija rožnice kao standardna metoda liječenja zamućenja rožnice ne može uspjeti jer nemamo matične stanice kao zdravu podlogu koja bi omogućila da se presadak održi na životu”, pojašnjava prof. Dekaris koja je do sada izvela više od tisuću transplantacija rožnice i predsjedala Europskim udruženjem očnih banaka.

U programu nekoliko pacijenata

Novom metodom obnavljaju se matične stanice na način da se iz pacijentova zdravog oka uzme dio matičnih stanica veličine 1-2 mm što je za zdravo oko potpuno bezopasno, a onda ih se uzgojem u posudici (in vitro) umnaža do potrebne količine koja se već nakon dva tjedna poput plahte presađuje na bolesno oko. “Kada takva obnova matičnih stranica dovede do potrebnog poboljšanja vida liječenje se završava, a ukoliko zamućenje rožnice zaostane, tada je u roku od 6-12 mjeseci moguće učiniti transplantaciju koja će u tom slučaju biti uspješna”, kaže prof. Dekaris.

U ovom se programu trenutno nalazi nekoliko pacijenata kojima će se nakon dužeg niza godina konačno uspjeti pomoći da ponovno progledaju. To su većinom mlade i radno aktivne osobe, uglavnom stradale na poslu, pa smo time sretniji da im vraćamo ono što im je nesretni slučaj uzeo, pogled na svijet koji su nekada imali”, kažu u Klinici Svjetlost.

Oftalmološka Klinika Svjetlost jedina je privatna klinika u Hrvatskoj i jedina specijalna bolnica za oftalmologiju. Osnovana je 1998. godine, a do danas je u Klinici obavljeno više od 120.000 svih vrsta zahvata na očima. Osim u Zagrebu, Klinika Svjetlost svoje usluge pruža i u Splitu te Sarajevu i Banja Luci u susjednoj Bosni i Hercegovini. (ZG-magazin)