Transparentima obilježili 20 godina “gradonačelnikovanja” Milana Bandića

Transparentima obilježili 20 godina “gradonačelnikovanja” Milana Bandića

(Foto: Matej Kožić)

„Zagreb je već 20 godina zatočen u klijentelističkoj mreži Milana Bandića, ali rastući otpor građana jasno pokazuje da je vrijeme za oslobođenje od te interesne sprege koja vodi grad u sve veću katastrofu“, glavna je poruka današnje akcije koju su uz zagrebački Savski nasip organizirali Udruga građana Siget, inicijativa Zagreb te zove, Zelena akcija i Pravo na grad.

Akciju su održali povodom Dana oslobođenja Zagreba, 8. svibnja te 20 godina otkako je Milan Bandić prvi put postao gradonačelnik, osiguravajući pritom sve sigurnosne mjere vezane uz aktualnu epidemiološku situaciju. Razvili su transparent dužine 20 metara uz poruku Otpor Bandiću – sloboda Zagrebu!

Gordana Pasanec (Udruga Siget), Iva Marčetić (Pravo na grad) i Bernard Ivčić (Zelena akcija) poručili su kako je u proteklih 20 godina Bandić “kontaminirao sve procese donošenja odluka u Zagrebu te razorio sustav prostornog planiranja”. Podsjećaju da je njegov posljednji Generalni urbanistički plan srušen, čime je spriječena daljnja otimačina vrijednog zemljišta. No dodaju da je u prethodnim godinama “devastirao Trg žrtava fašizma, Cvjetni trg i Varšavsku ulicu”, dok većina kvartova nosi ožiljke njegove politike kroz smanjenje zelenih zona i prekomjernu izgradnju.

Smatraju da je u sektoru gospodarenja otpadom, poraz Bandićeve politike još vidljiviji. Zagreb je prije nekoliko godina u analizi Europske komisije bio proglašen najgorim europskim glavnim gradom u odvojenom prikupljanju otpada. Odlagalište na Jakuševcu svake godine raste za 250.000 tona otpada, iako je prema prvim planovima davno trebalo biti zatvoreno.

Nadodaju kako je i prometnoj politici tramvaji su sve sporiji, a tramvajska mreža nije proširena još od prvih mjeseci njegovog prvog mandata, biciklistička infrastruktura puna je nedostataka, postojeći sustav parkirnih zona ne daje rezultate, a jedino što gradonačelnik želi potpuno su nove javne garaže u gradskom središtu.

Uz sve nabrojano, primjeri preplaćenih poslova koje plaća Grad toliko su brojni da su javnost već gotovo prestali šokirati, ističu aktivisti koji upozoravaju da je Zagreb rijedak primjer europskih glavnih gradova koji u vrijeme trenutne krize izazvane pandemijom ne nudi nikakve socijalne mjere koje mogu olakšati život stanovnicima grada.

Zaključuju kako se većina štete koju stanovnici Zagreba trpe zbog politike Milana Bandića ne bi se dogodila bez čvrste podrške HDZ-a u Gradskoj skupštini, a u prošlosti i SDP-a. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni