Tramvajski plakat o alkoholizmu je bio uvreda za žene

Tramvajski plakat o alkoholizmu je bio uvreda za žene

Zaključak je skupštinskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova pri zagrebačkoj Gradskoj skupštini danas je provelo raspravu o edukativnim plakatima o alkoholizmu kod mladih koji su bili postavljeni u vozilima ZET-a te su naposljetku zbog negodovanja građana uklonjeni.

Plakati koji je izrađen u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i udruge Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj (CEDAR) je na seksistički način opisivao kako alkohol utječe na spolni život i reprodukciju.

Sporan je dio bio da alkohol kod žena dovodi do »neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama«, dok takvo rizično ponašanje nije okarakterizirano kod muškaraca.

»Poruka plakata je trebala imati poučan učinak o posljedicama konzumacije alkohola, a u konačnici je vrijeđala dostojanstvo žena i promicala rodne stereotipe«, rekla je  SDP-ovka Vesna Nađ, predsjednica Povjerenstva. Sporne je plakate Grad Zagreb zamijenio onima na kojima su društvene i zdravstvene posljedice alkoholiziranja – od agresivnosti do ciroze jetre.

Inače, u ZET-u su se ranije ograđivali od plakata i njegova sadržaja te su upućivali na tvrtku B1 koja ih je postavila. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni