Tramvaj s porukom podsjeća na brigu o zdravlju

Tramvaj s porukom podsjeća na brigu o zdravlju

Prema podacima HZJZ-a u 2014. godini od raka dojke je oboljelo oko 2500 osoba, a umrlo je preko njih tisuću

U povodu Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke treću godinu zaredom pušten je u promet Tramvaj s porukom. Tramvaj će cijeli listopad voziti zagrebačkim ulicama i pozivati građanke i građane na općenitu brigu o zdravlju, posebno zdravlju dojki.

Kampanju „Spriječimo, liječimo, podržimo – pridruži se“ predstavila je danas na konferenciji za medije Udruga SVE za NJU koja od osnivanja 2008. djeluje u području prevencije raka, posebno raka dojke i psihosocijalne skrbi za oboljele žene i članove njihovih obitelji u Centru za psihološku pomoć.

„Smatramo da nam je dužnost stalno osvještavati i upozoravati žene na važnost primarne i sekundarne prevencije kako bismo povećali i svijest i odaziv na preventivne preglede. Rano otkrivanje raka ključno je za uspješno liječenje. Sretni smo da to radimo u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom jer su nam time veće šanse za ostvarivanje ciljeva. Udruga će tijekom mjeseca organizirati različite aktivnosti za javnost i svoje korisnice, a središnji događaj bit će 24. listopada na Cvjetnom trgu“, istaknula je predsjednica SVE za NJU dr. Almenka Balenović.

„Grad kontinuirano podupire, i dalje će podupirati borbu protiv te opake bolesti od koje je 2014. godine bitku izgubilo 1071 žena i 15 muškaraca. Program preventivne mobilne mamografije već osam godina nudi besplatne preglede za žene, a izdvojena su sredstva za nabavu novog iduće godine“, rekao je gradonačelnik Bandić pozvavši sugrađanke i sugrađane na redovite preglede jer to je najbolji način za prevenciju bolesti. Također je pozvao sve Zagrepčanke i Zagrepčane da se odazovu središnjoj akciji na Cvjetnom trgu.

Smanjenje smrtnosti moguće je samo uz kvalitetnu prevenciju i učinkovito i pravodobno liječenje. Prema podacima HZJZ-a u 2014. godini od raka dojke je oboljelo oko 2500 osoba, a umrlo je preko 1000 osoba. Rak dojke i dalje drži neslavno prvo mjesto po broju oboljelih i umrlih žena. Zajedno to možemo promijeniti razvijanjem zdravijih stilova života, redovitim kontrolama i osiguravanjem kvalitetnog i pravodobnog liječenja. Pružanje psihosocijalne skrbi i podrške oboljelima i obiteljima važan je dio procesa liječenja i rehabilitacije. (zagreb-hr/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni