Trajnost dokumenata

Trajnost dokumenata

(Foto: Drvene table iz 1. – 2. st. pronađene na području rimske utvrde Vinolanda, južno od Hadrijanovog zida, na sjeveru današnje Engleske / Izvor: Wikipedija)

Na stranicama ovog Portala učestalo se raspravljalo o trajnosti proizvoda od različitih materijala. Izvrsni poznavatelji trajnosti materijala su hrvatski zeleni. Posebno ih smetaju plastične vrećice jer traju nekoliko stotina godina.

Možda se arheolozi ne slažu s tim napadima. Iz jednostavnog razloga što nove generacije arheologa ne će imati što istraživati, sve će biti razgradljivo.

Povod ovim uvodnim mislima je otkriće najstarijih, rimskih dokumenata u Velikoj Britaniji. Radi se o više od 400 drvenih tablica iz razdoblja od stotinjak godina p.n.e. Dakle stare su oko 2 100 godina. Ovdje nas zanima o kojim se to materijalima radi. Pretpostavlja se da se radi o organskom polimeru, prirodnom drvu. Ali i plastične vrećice se prave od proizvoda prirode, prirodnih organskih polimera: nafte, prirodnog plina pa i ugljena. Očito da podrijetlo materijala nije jedini kriterij za procjenu njihove trajnosti.

Drvene tablice su sačuvane, jer su bile potopljene u blatu jednog podzemnog potoka, koji je u rimsko doba bio rijeka. Koja je protjecala kroz središte tadašnjeg Londona. Na tablicama se po prvi puta nalazi pisani trag o nazivu današnje prijestolnice Velike Britanije. Naziv glasi Londinium.

No to nije najstariji nalaz jedne drvene tvorevine. Najstarije je drveno koplje pronađeno u SR Njemačkoj koje je staro oko 400 tisuća godina.

Igor Čatić

*Izvor: http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/nauka-i-tehnologija/nadjeni-najstariji-dokumenti_724117.html

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni