Tragedija raketoplana Columbia, preminuo B. Keaton

Tragedija raketoplana Columbia, preminuo B. Keaton

Raketoplan Columbia eksplodirao je tijekom povratka na Zemlju. Bio je to drugi izrađeni, i prvi Space Shuttle korišten za svemirske letove u floti orbitera NASA-e

(Naslovna fotografija: Wikipedija)

Dogodilo se na današnji dan, 1. veljače:

1860. – U Dubrovniku rođen Milan Rešetar, hrvatski filolog, književni povjesničar i numizmatičar (umro u 82. godini života u Firenci). Proučavao je stariju hrvatsku književnost, bavio se dijalektologijom i akcentologijom te odredio položaj triju hrvatskih dijalekata. Kao strastveni sakupljač, dopunio je očevu zbirku dubrovačkog novca i objavio knjigu o dubrovačkoj numizmatici.

Rešetar je prema političkim uvjerenjima bio prvo »Srbin-katolik«, potom jugoslavenski unitarist te pristaša Miklošič-Karadžićeve etničko-narječne podijele prema kojoj su svi govornici i pisci štokavskoga narječja bili etnički srbi. Prema toj je ideologiji samo čakavsko narječje priznato etnički hrvatskim, kajkavsko je proglašeno slovenskim, a štokavsko srpskim.

1918. Pobuna mornara u Boki kotorskoj. U podne 1. veljače 1918. u Boki Kotorskoj 6000 mornara austrougarske ratne flote na brodovima Sankt Georg i Gea počelo je pobunu. Osim što su uzeli zapovjedništvo u svoje ruke, istaknuli su crvene zastave na četrdesetak brodova. To je bio ne samo izraz proturatnog raspoloženja u Austro-Ugarskoj monarhiji nego i, kako mnogi analitičari smatraju, rezultat lenjinističkih ideja koje su u austrougarskoj mornarici znatno oslabile poznatu surovu disciplinu. Nekoliko dana poslije uhićeno je 500 mornara, a vođe osuđeni i strijeljani.

1946. – Dotadašnja vlada Demokratske Federativne Republike Jugoslavije formalno postaje vlada FNRJ (od 1953. preoblikovana i preimenovana u Savezno izvršno vijeće sve do raspada SFRJ 1991. godine).

1951.Američka pomoć Jugoslaviji: Na početku Hladnog rata počelo je iznimno napeto razdoblje u svijetu, ali i Jugoslaviji. Tito se našao ostavljen od Staljina i SSSR-a, a Zapad ga još nije prihvatio. Amerikanci su ga stalno propitkivali i taktizirali te mu nudili pomoć, ali i nametali svoje uvjete. Usred svih tih političkih problema, Jugoslaviju je pogodila i velika suša.

1944. – U Varšavi u atentatu ubijen brigadni general SS-a Franz Kutschera (rođen 22. 2. 1904.), zagrižen provoditelj nacističke politike odnarođivanja.

1966. – U Hollywoodu, u Kaliforniji, umro filmski glumac, redatelj i producent Buster Keaton (Joseph Francis Keaton, rođen 4. 9. 1894.), izvrstan komičar nijemoga filma kamena lica, majstor burleske. Zvučni film i alkoholizam prijevremeno su završili njegovu karijeru.

1976. – U Münchenu umro glasoviti fizičar Werner Heisenberg (rođen 5. 12. 1901.), jedan od najvažnijih istraživača na području atomske fizike. U kvantnoj mehanici 1927. pridonosi tzv. načelom neodređenosti, čime konačno utvrđuje tu znanost; surađuje u njemačkim pokusima izrade nuklearnog reaktora; dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1932. godine.

1979. – Nakon 15-godišnjeg izgnanstva šijitski vođa ajatolah Homeini vratio se u domovinu i 3. 2. objavio da je osnovao Revolucionarno vijeće; 11. 2. odstupila šahova vlada, a 15. 2. revolucionarni iranski sudovi započeli su se krvavo obračunavati sa šahovim pristašama. Revolucionarna vlast uvodi konzervativne islamske norme, kojima tlače osobito žene, iako je krajem ožujka na referendumu potvrđena Homeinijeva Islamska Republika.

2003. – SAD: Raketoplan Columbia eksplodirao je tijekom povratka na Zemlju. Space Shuttle Columbia, NASA-ine oznake OV-10 (Orbiter Vehicle) bio je drugi izrađeni, i prvi Space Shuttle korišten za svemirske letove u floti orbitera NASA-e. Prvi puta lansiran u misiji STS-1, prvoj misiji Space Shuttle programa, obavio je 27 misija prije nego je uništen u nesreći tijekom povratka u atmosferu 1. veljače 2003. na kraju misije STS-107.

Svih sedam astronauta je poginulo – zapovjednik Rick D. Husband, pilot William C. McCool, Michael P. Anderson, Ilan Ramon, Kalpana Chawla, David M. Brown i Laurel Blair Salton Clark. Nakon nezavisne istrage o uzrocima katastrofe NASA je odlučila povući flotu Space Shuttle orbitera 2011. u korist, kasnije otkazanih, programa Constellation i letjelice s ljudskom posadom Orion. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni