TOZ Penkala: Radnici dobili otkaze, tvrtka u stečaju

TOZ Penkala: Radnici dobili otkaze, tvrtka u stečaju

Nakon što je u srpnju otvoren stečaj, jučer je 46 radnika tvrtke dobilo otkaz

Našoj jedinoj hrvatskoj tvornici olovaka TOZ Penkali, s tradicijom proizvodnje od 1937. godine, prijeti gašenje proizvodnje.

Nakon što je u srpnju otvoren stečaj, jučer je 46 radnika tvrtke dobilo otkaz. Polovina radnika odmah je dobila nove ugovore i nastavit će rad, ali samo dok se ne završe prije ugovoreni poslovi i ne potroše sve sirovine, javlja Glas Slavonije.

Predstečajna nagodba otvorena je početkom 2013., ali radnici nisu očekivali kraj.

Ostaje ipak nada da će 30. rujna vjerovnici odlučiti da tradicija proizvodnje olovaka u Zagrebu neće biti prekinuta, da će iz TOZ-a i dalje izlaziti njezini prepoznatljivi proizvodi.

Bivši direktor tvrtke Tihomir Lalić pojasnio je za medije kako je u TOZ Penkali početkom 2013. godine pokrenuta predstečajna nagodba, no tvrtka je ipak završila u stečaju jer nije mogla pokriti dugove od 1,2 milijuna kuna koji su dospjeli na naplatu.

Poslovnu suradnju otkazao je i turski partner, dugogodišnji kupac grafitnih mina, što je značilo gubitak 900 tisuća kuna prihoda godišnje.

Lalić smatra da postoje šanse za nastavak proizvodnje. TOZ Penkala posjeduje vrijedne nekretnine na površini od čak 60 tisuća četvornih metara, na kojima je moguća stambeno-poslovna gradnja i čijom bi se prodajom mogle višestruko namiriti obveze vjerovnika. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni