TOZ Penkala ide na prodaju!

TOZ Penkala ide na prodaju!

Nekretnine vrijedne 89,1 milijuna kuna

(Ilustracija: ZG-magazin)

Trgovački sud u Zagrebu donio je zaključak kojim je vrijednost nekretnina TOZ Penkale u stečaju, čuvene Tvornice olovaka Zagreb, utvrđena na 81,9 milijuna kuna te da će se one prodavati na elektroničkoj javnoj dražbi po načelu “viđeno – kupljeno”, javlja Dnevnik.hr.

Na dražbu ide tvornica sagrađena na gotovo 40.000 kvadrata zemljišta u zagrebačkoj Poljačkoj ulici, četiri privredne i jedna gospodarska zgrada, kao i pripadajući prateći objekti i dvorišta.

Sudskim zaključkom određeno je i da se na prvoj javnoj dražbi te nekretnine ne mogu prodati ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti, odnosno za manje od 61,4 milijuna kuna!

Na idućoj se ne mogu prodati ispod polovice vrijednosti, na trećoj dražbi najniža cijena ne može biti ispod četvrtine utvrđene vrijednosti, da bi se, zaključno, na eventualnoj četvrtoj dražbi te nekretnine prodavale po početnoj cijeni od samo jedne kune, navodi Dnevnik.hr.

Započeli s radom 1937. godine

Nekretnine se prodaju kao cjelina, nisu slobodne od osoba i stvari te prodavatelj nije u obvezi zbrinuti industrijski ili ostali otpad, navodi se u zaključku.

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela, a kasnije je prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora.

Zagreb je zahvaljujući radu inženjera i izumitelja Slavoljuba Penkale, po kojem je tvornica TOZ dopunila svoje ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku na svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero.

Stečaj TOZ Penkale bio je otvoren u srpnju 2015. godine. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni