Toyotini automobili najprodavaniji na svijetu

Toyotini automobili najprodavaniji na svijetu

Japanci su titulu vratili odmah 2012. godine, a i prethodnu su zaključili na vrhu. Naime, u 2013. godini Toyota je zajedno sa svojim podbrendovima Daihatsu, Hino i Lexus lani prodala ukupno 9,98 milijuna vozila.  Izvan Japana Toyota je prodala 7,7 milijuna vozila, a najveći rast bilježi u Kini

Japanski proizvođač automobila Toyota Motor Corporation vratio je nepravedno izgubljenu titulu najvećeg proizvođača automobila na svijetu nakon što je zbog, kako se pokazalo, umjetno stvorene krize s opozivima zbog tvorničkih pogreški na nekim modelima 2011. izgubio tu titulu.

Japanci su titulu vratili odmah 2012. godine, a i prethodnu su zaključili na vrhu. Naime, u 2013. godini Toyota je zajedno sa svojim podbrendovima Daihatsu, Hino i Lexus lani prodala ukupno 9,98 milijuna vozila (samo Toyota prodala je 8,95 milijuna), što je porast od dva posto u odnosu na godinu ranije.  Izvan Japana Toyota je prodala 7,7 milijuna vozila, a najveći rast bilježi na rastućem i sve imućnijem kineskom tržištu.

Najljući suparnik, General Motors lani je prodao 9,71 milijun vozila. Njemu se opasno približio njemački Volkswagen, koji je 2013. zaključio s brojkom od 9,7 milijuna prodanih automobila.

Svoj uspjeh Toyota je ostvarila zahvaljujući porastu prodaje za 2,4 posto, što je u vremenima globalne krize značajan rast, a očekuje se da bi broj prodanih automobila ove godine moglo postati i dvoznamenkast – 10 milijuna prodanih vozila. To je izgledno, ostvare li Japanci planirani rast od dodatnih 4 posto.

No, valja istaći da Toyota sigurno neće imati lagan zadatak jer je ni konkurencija ne spava. GM je lani zaostao za 270 000 automobila, a tek nešto slabiji bio je VW. Oba konkurenta vide žele vidjeti sebe na vodećoj poziciju u ovoj utrci, no Japanci odolijevaju, zasad. (zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni