Tour of Croatia: Slovenac Bole pobjednik prve etape

Tour of Croatia: Slovenac Bole pobjednik prve etape

Druga etapa utrke, u dužini od 204 kilometra, od Šibenika do Zadra vozi se danas. Pobjednik će uživati prolazeći kroz ciljnu ravninu još jedne nacionalne kulturne znamenitosti, crkve Sv. Donata u Zadru

Foto: Tour of Croatia

Slovenski biciklist Grega Bole koji vozi za poljsku momčad CSS Sprandi Polkowice pobjedio je na prvoj etapi biciklističke utrke Tour of Croatia koja se u srijedu vozila od Makarske do Splita. Drugo mjesto zauzeo je njegov momčadski kolega Poljak Maciej Paterski, dok je Slovenac Marko Kump iz Adria Mobila zauzeo treće mjesto.

Pobjednik Bole izjavio je da je njegov pobjeda plod mukotrpnog rada cijele momčadi koja je utrku shvatila kao generalnu probu za nastup na Giro d”Italiji.

Prva od ukupno pet etapa krenula je iz grada Makarske, nakon što je ministar turizma Darko Lorencin označio početak utrke. Odmah nakon starta zabilježeno je nekoliko neuspješnih pokušaja bjegova. Uslijedio je uspon u Staru Podgoru, gdje je, na 14. kilometru, natjecatelje dočekao prvi brdski cilj. U Grida Sela prvi se uspeo Maciej Paterski, zaradivši time šest bodova u redoslijedu za etapni plasman.Biciklisti su nastavili prema Brelima, mjestu jedne od najljepših svjetskih plaža, gdje je Belgijac Stef van Zummeren iz momčadi Veranda”s Willems trijumfirao na mjestu prvoga intervalnog sprinta priskrbivši si pet bodova u etapnom plasmanu kao i tri sekunde vremenskog bonusa.

Iazov za vozače bio je spust u kanjon Cetine, još jednu prirodnu atrakciju na trasi prve etape. Premda iznimno opasan zbog uske ceste, spust je prošao dobro, bez padova, a grupa je nastavila dalje relativno kompaktna. Drugi brdski cilj na etapi uslijedio je iza Omiša, gdje su natjecatelje pozdravili članovi mjesne udruge Pirati iz Omiša. Na prolazu je slavio Marco Tizza iz talijanske Idee, nositelj zelene majice za najboljeg penjača nakon prve etape.

U sprinterskom finišu dobar su momčadski posao iz završnih kilometara naplatili vozači iz CCC Sprandija, prvoplasirani Bole i drugoplasirani Paterski. Na treće se mjesto, također dobrim radom ekipe u kojoj su bila i dvojica najbolje plasiranih Hrvata, Josip Rumac i Radoslav Rogina, probio još jedan Slovenac, Marko Kump.

Rumac je utrku završio na 30. mjestu, momčadski mu kolega Rogina na 31., a Emanuel Kišerlovski, vozač hrvatske momčadi Meridana Kamen Teama, na 35. mjestu.

Najbolje plasirani hrvatski biciklst Rumac izjavio je kako je zadovoljan rezultatom. »Radili smo za našega prvog vozača, Kumpa, i odradili dobar posao. Od sutra počinje skupljanje bodova. Volio bih samo da u nastavku utrke bude manje vruće i manje vjetrovito«”, dodao je.

Druga etapa utrke, u dužini od 204 kilometra, od Šibenika do Zadra vozi se danas. Pobjednik će uživati prolazeći kroz ciljnu ravninu još jedne nacionalne kulturne znamenitosti, crkve Sv. Donata u Zadru. (zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni