Topla, sigurna, čista energija: Kojim putem ide Hrvatska?

Topla, sigurna, čista energija: Kojim putem ide Hrvatska?

Infografika sadrži i niz zanimljivih činjenica o energiji poput informacija o gubicima topline zbog neadekvatne izolacije u sektoru zgradarstva, proizvedenoj električnoj energiji iz ugljena te koliko nam je energije sunca dostupno tijekom jednog dana.

Društvo za oblikovanje održivog razvoja i Forum za slobodu odgoja na jučerašnjoj konferenciji za novinare na temu „Topla, sigurna, čista energija: kojim putem ide Hrvatska?“ predstavili su infografiku o održivom razvoju i trenutno stanje Hrvatske po pitanju energije.

U sklopu projekta Strategija održive energije Jugoistočne Europe, Društvo za oblikovanje održivog razvoja i Forum za slobodu odgoja objavili su infografiku o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, čiji je cilj ukazati na to kreću li se zemlje regije prema EU ciljevima 2020. i 2050. te napraviti usporedbu među zemljama u pitanjima energije, okoliša i upravljanja energijom. U infografici je prikazan skup indikatora koji se odnose na energetsku učinkovitost, električnu energiju iz ugljena, obnovljive izvore energije, energetsku intenzivnost te gubitke energije iz sustava. Osim komparativne analize, može se vidjeti i usporedba trenutnog stanja u Hrvatskoj s ciljevima koje je postavila EU u području održive energije.

Maja Božičević Vrhovčak iz Društva za oblikovanje održivog razvoja izjavila je kako su hrvatski ciljevi integrirani u europske ciljeve te time i ambiciozniji od ciljeva u ostalim zemljama iz regije. „Usprkos tome što je Hrvatska preuzela europske ciljeve, postoji dosta prostora za poboljšanje u pogledu provedbe mjera na terenu“, napominje Božičević Vrhovčak.

Infografika sadrži i niz zanimljivih činjenica o energiji poput informacija o gubicima topline zbog neadekvatne izolacije u sektoru zgradarstva, proizvedenoj električnoj energiji iz ugljena te koliko nam je energije sunca dostupno tijekom jednog dana. Infografika je nastala u sklopu projekta Strategija održive energije Jugoistočne Europe koji obuhvaća 16 partnera iz regije, a podupire ga Europska komisija, Balkan Trust for Democracy i UNDP.

Infografika je dostupna na sljedećim poveznicama: http://bit.ly/Infografika2013 te http://bit.ly/Infografika_Fact.