Top lista američkih filmskih snagatora na četiri kotača

Top lista američkih filmskih snagatora na četiri kotača

Iako se na internetu pojavilo već mnogo sličnih top lista automobila, portal Wall St. Cheat Sheet nedavno je objavio popis s 10 najupečatljivijih američkih snažnih automobila (American muscle) koji su žarili i palili po filmskom platnu

Amerikanci su oduvijek bili ponosni na svoju autoindustriju i njene proizvode u čijoj je afirmaciji pomogao još jedan čuveni američki proizvod – američki film. Filmovi i automobilska jurnjava oduvijek su bili dobar spoj, a kada su moćni automobili kakvi su se pojavili u redovnoj prodaji 1960-ih u rukama sumnjivih pojedinaca počeli uzmicati patrolnim policijskim kolima, filmaši su dobili novu ideju te je snimljen niz filmova-potjera u kojima policajci nastoje uhvatiti bjegunca u nadmoćnom vozilu. Glavna radnja takvih filmova uglavnom je bila sumanuta jurnjava i to je, vjerovali ili ne, bilo više nego dovoljno.

Iako se na internetu pojavilo već mnogo sličnih top lista automobila, portal Wall St. Cheat Sheet nedavno je objavio popis s 10 najupečatljivijih američkih snažnih automobila (American muscle) koji su žarili i palili po filmskom platnu. Iako ni ovakva lista nije nešto novo, nije na odmet ponoviti gradivo. Pa evo kako izgleda izbor njihova novinara:

10. Mustang Mach 1 iz 1971. u “Dijamanti su vječni” (1971.)

Najslavniji tajni agent na svijetu, lik iz mašte Iana Fleminga nije u svakom nastavku vozio Aston Martin. U Filmu Dijamanti su vječni James Bond (Sean Connery) u elegantnom “mustangu” izbezumljuje policajce u Las Vegasu. Nakon potjere po ulicama kockarske meke, Bond bježi s parkirališta preletom preko parkiranih automobila, ali tu automobilskim vratolomijama ni približno nije kraj. Kada ga jedan patrolni automobil stjera u naizgled bezizlaznu situaciju, agent 007 se odlučuje na hazarderski potez – na rampi podiže “mustang” na bok i vozeći se na dva kotača provlači se kroz uski prolaz, što policajcima, naravno, ne uspijeva. Ako ovo nije dobra reklama za automobil, onda ne znamo što je.

Autoru ovoga teksta je međutim još draža scena iz Čovjeka sa zlatnim pištoljem kada Bond (Roger Moore) preskače rijeku praveći spiralu automobilom. I premda mnogi vjeruju kako je riječ o fotomontaži, ovaj skok je pravi, a dokumentarac u kojem se govori o snimanju ovoga filma navodi kako su svi parametri važni za skok bili pomno izračunati uz pomoć računala. Kaskader je imao pravo samo na jedan pokušaj, s obzirom na to da bi ga pogreška najvjerojatnije koštala života.

9. Chevrolet Nova SS u “Otporan na smrt” (2007.)

Redatelj Quentin Tarantino zaljubljenik je u američke filmove B-produkcije iz 1970-ih, što mu je dalo ideju da spoji američki klasik na četiri kotača s ubojicom. Kurt Russell u filmu glumi bivšeg kaskadera koji koristi svoj modificirani auto kao mašinu za ubijanje. “Chevy” mat crne boje nameće se kao predmet koji sije teror u ovome filmu.

8. Ford Falcon XB GT iz 1973. u Pobješnjelom Maxu 2: “Cestovni razbojnik” (1981.)

Prema ovome uratku, američki snagator na četiri kotača dobro će vam doći i kada se civilizacija počne raspadati. Max Rockatansky (Mel Gibson) oslanja se na moć svoga “forda falcona XB GT”, koji ga vozi kroz postapokaliptičnu pustinju kakva je dočarana u Cestovnom razbojniku. “Falcon” je izložen natprosječnim naporima i uništavanju, ali se ne da suvereno grabeći dalje, čime odražava moć kakvu trebaju predstavljati automobili tog tipa. Premda star desetljećima, ovakav filmski koncept još i danas “drži vodu”.

7. Pontiac Trans Am iz 1977. u “Smokey i Bandit” (1977.)

Priča se da je u ovom filmu mačo frajer Burt Reynolds jako puno pozirao iza upravljača “pontiaca”, dok je većina atraktivnih scena zasluga kaskadera Hala Needhama. Reynolds u filmu, u svojem brundajućem “trans amu” predvodi kamion koji treba obaviti ilegalnu dostavu piva. Riječ je o komediji, suludoj auto-kamionskoj potjeri u američkom stilu koja je stekla kultni status u Sjedinjenim Državama. No ako se sve bolje sagleda, uistinu je “trans am” najbolji “glumac” filma.

6. Chevrolet Camaro iz 1976. u “Transformeri” (2007.)

Ima jedna scena u kojoj se stari “camaro” pretvara u novi “camaro bumblbee” 2009. godišta. Prije nego što odlazi sa scene stari “camaro” odradi vožnju na bočnim kotačima. No za razliku od onoga što može “mustang” s Bondom za upravljačem, “camaro” može i bez njega.

5. Dodge Charger iz 1969. u “Majstori opasnosti” (2005.)

Dodge Charger često se pojavljivao na filmskom platnu, iz očitih razloga. Ima onaj zastrašujući izgled sa skrivenim prednjim svjetlima koji je dobro poslužio Wesleyu Snipesu u “Bladeu”, ali i u laganijem filmu kao što su Majstori opasnosti. U ovom uratku inspiriranom istoimenim TV serijama ističe se moćni “charger”, a zanimljivost je da su za potrebe filma navodno modeli iz 1968. i 1970. modificirani kako bi izgledali kao da je automobil proizveden 1969. godine.

4. Ford GT40 iz 1966. u “Brzi i žestoki 5” (2011.)

Zašto GT40 više izgleda kao bolid za 24 sata Le Mansa nego klasični američki “snagator”? Možda zbog toga što on to upravo i jest. Upravo je s ovim vozilom Ford 1966. osvojio ovu tešku utrku izdržljivosti. GT40 je jedan od rijetkih američkih automobila koji u svojoj šasiji nose toliku količinu trkaće povijesti. Usto, riječ je o vrlo lijepom “fordu”. Od scene u kojoj Vin Diesel i ekipa izvuku GT40 iz jurećeg vlaka, gledateljima će ubrzati srce. Jedini nedostatak je što se u filmu pojavljuje replike, a ne pravi GT40.

Ford GT40
Ford GT40

3. Dodge Challenger iz 1970. u “Točka nestajanja” (1971.)

James “Jimmy” Kowalski (Barry Newman) mirnog izraza lica juri prema cestovnoj blokadi i dvjema ralicama koje su prepriječile put. Ovaj vijetnamski veteran, nekadašnji policajac, bivši vozač automobilskih i motociklističkih utrka ovisnik je o brzini koji je, našavši se u nezavidnoj novčanoj situaciji, dva dana ranije prihvatio posao dostave automobila “dodge challenger” iz Denvera u San Francisco.

U glavnom gradu Colorada Kowalski je poslije susreta sa starim prijateljem i narko-dilerom Jakeom (L. Weaver) nagazio papučicu gasa i prepustio se uživanju u brzini. Kada su ga dvojica motoriziranih policajaca uskoro pokušala zaustaviti zbog prebrze vožnje, Kowalski je, znajući da nema vremena za gubljenje i da vozilo mora dostaviti na vrijeme, odlučio ignorirati policajce. Ima samo 15 sati vremena te kako bi obavio isporuku na vrijeme mora održati prosječnu brzinu od 80 milja na sat (oko 130 km/h)…

Dodge-Challenger-6-vanishing-pointO uzbudljivoj potjeri prašnjavim cestama Colorada, Utaha, Nevade i Kalifornije izvještava neočekivani saveznik Kowalskog – slijepi radijski DJ, koji u svojim emisijama Kowalskog pretvara u “posljednjeg američkog junaka”. To je upečatljiv dio filma, ali ipak su Newman i “challenger” “ukrali show”.

2. Dodge Charger iz 1969. u “Prljava Mary ludi Larry” (1974.)

Vozač NASCAR utrka “Ludi” Larry (Peter Fonda) i njegov mehaničar Deke odluče ukrasti novac iz sefa šefa supermarketa kako bi kupili novi trkaći automobil. Izvedu to tako da Deke upadne u njegov stan i uzme njegovu suprugu i kćerkicu za taoce te se tako domognu 150.000 dolara. Larryju i Dekeu se u bijegu pridruži Larryjeva djevojka Marry. Policijsku potjeru predvodi nekonvencionalni kapetan Franklin, koji je u sukobu sa svojim nadređenim. Trojka bježi u plavom “chevroletu impala”, a nakon nekog vremena zamijeni ga zeleno-žućkastim “dodge chargerom”. Cijeli film djeluje kao nevjerojatna auto utrka s “chargerom” u glavnoj ulozi, zbog čega mu mora pripasti visoka pozicija na ovakvoj ljestvici.

1. Ford Mustang GT iz 1968 . u “Bullitt” (1968.)

Teško da se koja filmska zvijezda bolje iskazala i u automobilskim (ili motociklističkim ) utrkama od Stevea McQueena. Ljubitelji motocikala pamte njegove vratolomije iz filma Veliki bijeg, ali zaljubljenici u američke snagatore na četiri kotača neće zaboraviti tamnozeleni “mustang GT” u potjeri za zlikovcima u “dodge chargeru R/T” ulicama San Francisca u filmu Bullit. Iako je u većini filmova na ovoj listi sama radnja u drugom planu, ovdje i pored nezaboravne jurnjave film ima i priču.

Iako je “charger R/T” (možda i više) nego prava mjera za “mustang” detektiv Frank Bullit (McQueen) odlučio je da mu negativci neće izmaknuti ni po koju cijenu. Stoga u vrlo upečatljivoj jurnjavi pali gume i tjera Fordov V8 motor u visoke okretaje, što kao zvučna podloga dodatno naglašava scenu. Svaki put kad mu negativci pobjegnu tamnozeleni “mustang” se ubrzo ponovno pojavljuje u retrovizoru “chargera”.

Spomenimo da ovo nije prvi put da se ova potjera stavlja na sam vrh najboljih filmskih automobilskih potjera. Možda je najmanje uvjerljiv dio sam završetak potjere kada McQueen svojim lakšim, manjim i slabijim “mustangom” uspijeva izgurati kriminalce s ceste i oni potom izgore u plamenu. Ipak, treba spomenuti da je McQueen koji je inače i sudjelovao u vožnjama utrka, osobno odvozio dio scene, dok su ga na bržim i opasnijim dionicama zamjenjivali kaskaderi Bud Ekins i Loren Janes. “Chargerom” je upravljao veteranski kaskader Bill Hickman.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni