Toni Vidan izabran za predstavnika EU-a u Okolišnoj skupini UN-a

Toni Vidan izabran za predstavnika EU-a u Okolišnoj skupini UN-a

Voditelj energetskog programa Zelene akcije, Toni Vidan, u EGSO-u predstavlja više od 40 okolišnih udruga iz Hrvatske, okupljenih u mrežu Zeleni forum

Dugogodišnji okolišni aktivist Toni Vidan, član Europskog ekonomskog i socijalnog odbora (EGSO), izabran je za predstavnika tog savjetodavnog tijela EU-a na predstojeću Okolišnu skupštinu Ujedinjenih Naroda (UN Environmental Assembly – UNEA). Okolišna skupština UN-a je globalna konferencija na ministarskoj razini koja se održava svake dvije godine i smatra se najvišom razinom međunarodnog upravljanja okolišnom problematikom unutar sustava UN-a.

Predstojeće zasjedanje Okolišne skupštine UN-a održat će se u sjedištu UNEPa u Nairobiju, Kenija, od 23. do 27. svibnja, i bit će posvećeno temi Ispunjavanje okolišne komponente Programa globalnog razvoja do 2030. Podsjećamo, Program globalnog razvoja do 2030 (Agendu 2030) donesen je na konferenciji UNa o održivom razvoju koja se održala u rujnu 2015. u sjedištu UNa u New Yorku.

»Moje imenovanje smatram velikim priznanjem okolišnom pokretu u Hrvatskoj i djelovanju hrvatske delegacije u EGSO-u. Nadam se da ću, pored stavova naših organizacija o neophodnosti odlučnijeg zaokreta ka održivom razvoju, uspjeti predstaviti i osigurati podršku i za naš projekt Solarna akademija. Vjerujem kako taj projekt, unutar kojeg jednu napuštenu vojarnu na otoku Šolti pretvaramo u edukativni centar o održivom razvoju, predstavlja inspirativni primjer za moguće slične projekte širom svijeta«, izjavio je Vidan.

EGSO je jedno od dva glavna savjetodavna tijela Europske Unije (drugo je Odbor Regija). EGSO okuplja 350 volonterskih predstavnika/ca nevladinih organizacija iz svih zemalja članica okupljenih u tri grupe koje predstavljaju: poslodavce, zaposlenike te predstavnike civilnog društva. EGSO na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnog društva. Europski parlament, Vijeće i Komisija imaju obvezu konzultirati EGSO o prijedlozima novih politika na brojnim temama, a EGSO svoja mišljenja daje i na vlastitu inicijativu, o bilo kojoj temi vezanoj za politiku EU za koju smatra da je to potrebno.

Voditelj energetskog programa Zelene akcije, Toni Vidan, u EGSO-u predstavlja više od 40 okolišnih udruga iz Hrvatske, okupljenih u mrežu Zeleni forum. U EGSO-u je potpredsjednik stručne skupine za promet, energetiku, infrastrukturu i informacijsko društvo, tzv. “TEN” sekcije, koja je jedna od šest tematskih stalnih radnih grupa EGSOa. U skladu s prioritetima svog djelovanja – promociji održive energetike, naročito u zemljama Jugoistočne Europe, te poticanju regionalne suradnje u zaštiti Jadranskog mora, aktivni je član i u radnim skupinama za održivi razvoj te program Istočno partnerstvo.