Tomislavac u novom ruhu

Tomislavac u novom ruhu

„Najnovijim rješenjem ukinute su prvobitno zamišljene stepenice, što su u ovome novom vremenu postale arhitektonske pristupne prepreke, a potenciran je i slobodni vizualni kontakt s cjelinom prostora. Povišenim belvedereom, kako je prikazano na slici, moći će se zaista doživjeti ulaz u grad te će to biti spektakularni urbani doživljaj“ pojasnio je Silađin.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i arhitekt Branko Silađin predstavili su jučer na Tomislavcu projekt rekonstrukcije okoliša spomenika kralju Tomislavu. Rije je o prvobitnom arhitektonskom rješenju iz 80-ih godina, a konačni izgled Trga odrediti će Zagrepčani koji su dosad ispunili anketu o izboru dekorativnog kamena.

„Prvi put otkad je postavljen spomenik uredit ćemo njegov okoliš, jer on nikad nije uređen u izvornome obliku kako je bilo predviđeno“, rekao je Bandić.

„Kranjc je uredio Strossmayerov trg, Šerbetić Zrinjevac, a ja Tomislavac“, prisjetio se zadatka koji mu je bio povjeren prije 35 godina arhitekt Branko Silađin. Naglasio je i da 80-ih godina projekt nije bio realiziran do kraja zbog manjka novca, a 2011. te kako se na inicijativu gradonačelnika Bandića, ponovno pristupilo uređenju Trga te su izvedeni kiosci s nadstrešnicama i napravljena je revizija platoa. „Najnovijim rješenjem ukinute su prvobitno zamišljene stepenice, što su u ovome novom vremenu postale arhitektonske pristupne prepreke, a potenciran je i slobodni vizualni kontakt s cjelinom prostora. Povišenim belvedereom, kako je prikazano na slici, moći će se zaista doživjeti ulaz u grad te će to biti spektakularni urbani doživljaj“ pojasnio je Silađin.

Posljednjih tjedan dana Zagrepčani su ispunjavanjem anketnog listića imali priliku izabrati jedan od pet predloženih vrsta kamena, onaj koji bi željeli da bude postavljen na Tomislavcu.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni