Tomislav Tomašević je novi gradonačelnik Zagreba

Tomislav Tomašević je novi gradonačelnik Zagreba

Građani Zagreba su na ovim lokalnim izborima pokazali da doista žele promijene jer Tomašević je dobio više glasova nego pokojni gradonačelnik Milan Bandić ikad

Ivana Vranješ

U drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ! i Možemo!) s osvojenih 199.630 glasova birača (65,25 posto) sinoć je uvjerljivo pobijedio protukandidata, čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru koji je osvojio 106.300 glasova (34,75 posto).

Za zamjenike gradonačelnika izabrani su Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Građani Zagreba su na ovim lokalnim izborima pokazali da doista žele promijene jer Tomašević je dobio više glasova nego pokojni gradonačelnik Milan Bandić ikad.

Nakon objave konačnih rezultata uslijedilo je veselje, a pobjednički govor novog gradonačelnika Zagreba u Muzeju za umjetnost i obrt popraćen je gromoglasnim pljeskom.

U svom obraćanju Tomašević je zahvalio biračima na povjerenju, nadi i ustrajnosti da je prava promjena moguća. Naglasio je da će političke platforme Možemo! i Zagreb je NAŠ! s koalicijskim partnerima opravdati povjerenje birača.

„Radit ćemo na boljoj kvaliteti života za sve u našem gradu”, poručio je Tomašević. Spomenuo je kako je zadnjih dana kampanja bila izazovna te je dodao da neće ni ponavljati sve lažne optužbe. Podsjetio je da se čitav život bori za Zagreb protiv odluka onih koji su zarobili taj grad i koriste ga kao svoj bankomat.

Kako je rekao, njegova “kampanja” je počela sa 16 godina, kada se borio protiv ilegalnog odbacivanja otpada na mjestima gdje su bila zagrebačka vodocrpilišta.

Borba za pravedniji Zagreb

Naglasio je da iza njega i najboljeg tima ljudi s kojima vodi borbu za pravedniji Zagreb ne stoje veliki donatori nego građani.

„S ponosom ću povesti ovaj grad u bolju budućnost. Svi građani, bez obzira kako su glasali, žele bolji život. Bit ću gradonačelnik svih”, izjavio je Tomašević. No zamolio je za strpljenje, jer veliki posao tek predstoji.

„Sve promjene neće biti ni brze ni jednostavne, ali zajedno možemo ostvariti sve potencijale ovog grada. Neka to grad bude za sve, ne samo za odabrane. Krenimo zajedno u bolju budućnost, Zagreb to može, svi mi to zajedno možemo”, poručio je Tomašević.

Pobjedu Tomaševića je za portal ZG-magazin komentirala predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin koja je u koaliciji s platformama Možemo ! i Zagreb je NAŠ!

„Građani su jasno rekli da promjenama i budućnosti te su rekli ne lažima i huškanju. To je dobar novi početak nakon 20 godina vladavine Milana Bandića. Zagreb će sada krenuti prema zelenijem, transparentnijem i održivom smjeru”, istaknula je Kekin.

Predsjednik Zelene alternative – OraH Zorislav Antun Petrović je rekao da su izborni rezultati u drugom krugu iznad očekivanja te je dodao da nakon pobjede Tomaševića Zagrepčani mogu očekivati odgovorniju i otvoreniju gradsku vlast.

„Naša koalicija s platformom Možemo! nije uvjetovana nikakvim položajima, a pri uspostavi vlasti će se u obzir uzeti stručnost”, istaknuo je Petrović.

“Konačni pad korupcijske hobotnice”

Koordinatorica platforme Možemo! Sandra Benčić je zahvalila svima koji su izašli na izbore. „Građani su nam pokazali jedno veliko povjerenje, veliku podršku koju smo gradili s njima. Ne samo zadnjih četiri godine, nego 10-15 godina tijekom kojih smo se s njima borili protiv raznih štetnih projekata sada već bivše gradske uprave”, rekla je za ZG-magazin Benčić. Dodala je kako su birači svojim glasovima također pokazali da su protiv kampanje kakvu je vodio čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, odnosno da takva kampanja laži, podmetanja i dezinformacija u Zagrebu svakako ne prolazi.

„Želim da svima nama ovi lokalni izbori budu nova prekretnica u razvoju naše zemlje u modelu upravljanja diljem Hrvatske, što će za tri godine rezultirati konačnim padom korupcijske hobotnice na parlamentarnim izborima”, poručila je Benčić.

Zamjenik novog gradonačelnika Luka Korlaet rekao je kako je pred Zagrepčanima početak pravednijeg i transparentnijeg upravljanja gradom. „Taj grad želimo učiniti čišćim, prometno dostupnijim, zelenijim, infrastrukturno opremljenijim, dostojnim života njegovih građana”, istaknuo je Korlaet. Naglasio je da u ostvarenju zacrtanih planova može pomoći velika stranačka baza koja ima puno stručnjaka raznih profila što je kako je rekao i vidljivo iz izbornog programa.

Uvjeren je da će u svom prvom mandatu nova gradska vlast riješiti problem otpada, prometa te ono što je prioritet – poslijepotresnu obnovu Zagreba.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni