Tomislav Fačini – dobitnik Nagrade Milka Trnina za 2021.

Tomislav Fačini – dobitnik Nagrade Milka Trnina za 2021.

(Foto: Marija Štilinović / HRT)

Dobitnik Nagrade Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2021. godinu je Tomislav Fačini za dirigiranje koncertom u ciklusu Sfumato Zbora HRT-a, održanom 16. studenog 2021. u crkvi Bezgrješnog srca Marijina na Jordanovcu.

Svečanost dodjele u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, u četvrtak, 26. svibnja, uveličali su solisti te članovi Zbora HRT-a koji su, pod ravnanjem Tomislava Fačinija, izveli stavak Gospode, pomiluj iz Papandopulove Mise. Koncertom je ujedno obilježena 30. obljetnica smrti skladatelja.

Hrvatska misa Borisa Papandopula, pošto ju je 1983. godine revitalizirao maestro Vladimir Kranjčević, osamdeset godina od praizvedbe i mnogim sjajnim izvedbama tijekom ovoga stoljeća, svrstava se u kanonski repertoar hrvatske sakralne vokalne glazbe.

U pripremi diskografsko izdanje

Skladba je izvedena 16. studenoga prošle godine u crkvi na Jordanovcu, jednom od mjesta kojem se Zbor utekao po zatvaranju Hrvatskoga glazbenog zavoda. Uz Zbor HRT-a, solisti su bili sopranistica Darija Auguštan, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Stjepko Franetović i bariton Robert Kolar. (…)

Fačinijeva interpretacija Hrvatske mise donijela je odmjerenost i dostojanstvenost sporih odlomaka, profinjenu izrađenost piana, logično zaokružene fraze i odabir tempa koji je omogućio slušateljima istinsko poniranje u ovu lijepu partituru. Fačini nije odviše suzdržan u pokretu, ali nije niti sklon pretjeranoj gesti čime izvođači pod njegovim vodstvom postaju istinski ravnopravni umjetnički suradnici na projektu. Sjajna sinergija svih izvođača koju je Fačini postigao, promišljeno i profesionalno tumačenje djela i poštovanje prema partituri Borisa Papandopula, uza sve prethodno spomenuto, upisani su u ovu medalju Nagrade Milka Trnina“, stoji, uz ostalo, u obrazloženju Nagrade.

Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini. Tomislavu Fačiniju, šefu dirigentu Zbora HRT-a od 2017. godine, ova nagrada stiže na kraju slavljeničke sezone u kojoj je Zbor HRT-a obilježio 80 godina djelovanja, te u jeku priprema diskografskog izdanja sa studijskom snimkom Papandopulove Mise. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni