Tomašić: Sve dosadašnje vlade odnosile su se prema moru kao da nije dio hrvatskog teritorija

Tomašić: Sve dosadašnje vlade odnosile su se prema moru kao da nije dio hrvatskog teritorija

Ulažem sve napore kako bi se usvojile izmjene postojećeg europskog zakonodavstva na području ribarstva te malim ribarima u Hrvatskoj omogućilo bavljenje tradicionalnim, nekomercijalnim ribarstvom što mnogima predstavlja egzistencijalno pitanje / Radni dan u Bruxellesu započinje rano ujutro i često završava i poslije pola noći

Ruža Tomašić

Život i rad u Bruxellesu uvelike se razlikuju od načina života u Hrvatskoj pa tako sa sobom nose brojne prednosti i nedostatke. Nakon završetka osnove škole napustila sam Veliku Kopanicu te životni put nastavila u Kanadi gdje sam provela veći dio života. Stoga privremena promjena boravišta i odlasci u Bruxelles nisu značili velike promjene za mene, jer sam već upoznata s izazovima multikulturalne sredine. Doista, ne bih bila iskrena kada bih rekla da Bruxelles nije grad po mjeri, ali iskreno uz svakodnevne parlamentarne obaveze ostane mi jako malo vremena, gotovo ništa za upoznavanje i razgledavanje grada.

Mogu samo zahvaliti Bogu što mi je podario divnu obitelj i strpljivog muža koji razumije moje odsustvo. Ali ne sumnjam da mu ponekad dobro dođe moje izbivanje iz kuće, pogotovo kada umjesto obaveza doma može uživati na svome brodu na moru.

No ipak imam jedan mali kutak sa suvenirima u čiji izlog volim zaviriti na putu do stana u kojem odsjedam.

Nakon završenog tjedna u Bruxellesu radne obaveze ne prestaju pa uglavnom nastavljam sa sastancima u Hrvatskoj, studijskim putovanjima i sl. Uguraju se tu i jednomjesečna putovanja u Strasbourg kada se tijekom plenarnog tjedna ljudstvo kao i svi potrebni materijali sele iz Bruxellesa. Osobno se u Parlamentu zalažem za Single seat inicijativu kojom se zastupnicima ostavlja mogućnost da sami odlučuju gdje žele zasjedati. Većina njih također smatra da se jednotjednim preseljenjem cjelokupne logistike u Strasbourg ne dobiva ništa osim dodatnog i netransparentnog trošenja novca poreznih obveznika.

Dinamičan i zahtjevan posao

Ruža Tomašić
Ruža Tomašić

Institucija Parlamenta u Bruxellesu ima ogromne kapacitete i doista se sve aktivnosti u njoj mogu održavati. S obzirom na to da se radi o zgradi kroz koju svaki dan prodefilira nekoliko tisuća ljudi potrebne su velike mjere opreza. Tako su posebno zanimljive mjere opreza, prilikom ulaska u Parlament, koje su dosta slične mjerama opreza pri dolasku na aerodrom. Prolazi se detaljan pregled kako se u zgradu ne bi unijeli nedopušteni predmeti. Obaveza svih zaposlenika je imati akreditaciju s kojom se prijavljuju pri ulasku. Postoji unutra i frizerski salon, teretana, cvjećarnica i još mnoštvo sadržaja. No svi zastupnici koji ozbiljno rade svoj posao za takve stvari jednostavno nemaju vremena jer nakon obavljenog posla žure na sljedeće odredište.

Cijeli život sam provela s muškarcima na poslovima koji zahtijevaju spremnost, čelične živce i volju. Preuzimanje dužnosti europarlamentarne zastupnice tako sam dočekala spremno jer sam bila svjesna da me čeka jako dinamičan i zahtjevan posao.

Radni dan u Bruxellesu započinje rano ujutro i traje sve dok ne završe obaveze, a to puno puta bude i poslije pola noći. U ponedjeljak rano ujutro moram stići na avion koji polazi iz zagrebačke zračne luke Pleso u 06:20 sati. Dolaskom u Parlament preuzimam raspored i obaveze koje prethode za taj dan. Dužnosti, povrh svega, uključuju rad u Odborima i zahtjevaju potpunu uključenost u tekuću tematiku. Članica sam Odbora za regionalni razvoj, Odbora za ribarstvo, Međuodbora za borbu protiv korupcije te Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, a djelujem i kao zamjenska članica u Odboru za promet i turizam te Pododboru za ljudska prava.

Podrška obitelji

Svakodnevica se sastoji u tome da prilikom dolaska na posao preuzimam predstojeći raspored za dnevne aktivnosti koji se, ako se ne radi o tjednu kada se odražava plenarna sjednica, sastoji od rada u parlamentarnim odborima, sastanaka s lobistima, predstavnicima udruga i organizacija te rada na zakonodavnim prijedlozima koji se nalaze u proceduri. Područje mog interesa je najvećim djelom Odbor za ribarstvo gdje ulažem sve napore kako bi se usvojile izmjene postojećeg europskog zakonodavstva na području ribarstva te malim ribarima u Hrvatskoj omogućilo bavljenje tradicionalnim, nekomercijalnim ribarstvom što mnogima predstavlja egzistencijalno pitanje. Trenutno u tom Odboru djelujem kao izvjestitelj na Izvješću koje će popraviti trenutnu tešku situaciju malim obalnim ribarima.

Nijedna vlada dosad nije učinila ništa da se stanje u ribarstvu popravi te se prema moru odnose kao da nije dio hrvatskog teritorija. Uz to posebno područje interesa mi je i Odbor za regionalni razvoj, točnije pitanja lokalnog razvoja kojim upravlja zajednica. No želim reći da ne bih bila u mogućnosti u potpunosti izvršavati sve svoje obaveze bez podrške i pomoći koju mi pružaju moji asistenti.

ruza_tomasic1Nakon završetka radnog tjedna ponovno sjedam u avion i idem na sljedeće odredište. I tako sve ponovno. Red Bruxellesa, pa red Strasbourga, pa red sjednica i putovanja. Većinu vremena sam na putu, ali bez obzira na to, imam jaku motivaciju da dam sve od sebe i zastupam hrvatske interese. Ne pada mi na pamet tamo sjediti, a da nešto ne napravim.

Mogu samo zahvaliti Bogu što mi je podario divnu obitelj i strpljivog muža koji doista razumije moje odsustvo i prihvaća takav način života. Ali ne sumnjam da mu ponekad dobro dođe moje izbivanje iz kuće i vlastiti mir, pogotovo kada umjesto obaveza doma može uživati na svome brodu na moru. 🙂

Autorica je zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni