Tomaševiću uručeno priznanje Hrvatske matice umirovljenika

Tomaševiću uručeno priznanje Hrvatske matice umirovljenika

(Foto: zagreb.hr)

Gradonačelnik Tomislav Tomašević prisustvovao je današnjoj svečanoj sjednici u Chromosovom tornju povodu obilježavanja 75. obljetnice od utemeljenja Matice umirovljenika Hrvatske povodu.

Tom prigodom dodijeljeno mu je priznanje za osobite zasluge i zalaganje u ostvarivanju prava i boljih uvjeta života starijih osoba, kao i za istaknuti doprinos razvoju civilnog društva Republike Hrvatske.

Čestitajući ovu veliku obljetnicu Matice umirovljenika Hrvatske, gradonačelnik je svim članicama i članovima te svim drugim osobama starije životne dobi, zaželio još mnogo zajedničkih, sretnih i uspješnih godina rada u stvaranju pretpostavki za bolju kvalitetu života.

»Svojom neumornom borbom prkosite staroj predrasudi da je starost tiha, neaktivna i nevidljiva. Vaš je glas upravo autentični glas umirovljenika i umirovljenica te putokaz svima nama na državnoj ili na lokalnoj razini kojim putem treba krenuti«, rekao je Tomašević.

Starije osobe u najvećem riziku od siromaštva

Istaknuo je da u Zagrebu živi 150 tisuća osoba starije životne dobi. Upozorio je da je upravo među tom populacijom, najviša stopa od rizika od siromaštva, a da je Gradu Zagrebu to iznimno važna populacija, čiju dobrobit podupire brojnim programima i projektima.

Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske je naglasila da su najbrojnija organizacija civilnog društva s više od 200.000 članica i članova i s preko 420 udruga i 800 podružnica i klubova umirovljenika.

»Mirovine jesu povećane, iako nedovoljno, zbog nepovoljne formule za usklađivanje«, istaknula je Fortuna u govoru i dodala da će se Matica i dalje zalagati za zaštitu prava i interesa umirovljenika u Hrvatskoj.

Plenković najavio povećanje mirovina

Svečanoj sjednici su, među ostalima, nazočili i predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji socijalne politike Josip Aladrović.

Premijer je istaknuo je dosadašnje poteze Vlade kojima je poboljšan status umirovljenika i starijih osoba u Hrvatskoj, među kojima je i povećanje prosječne starosne mirovine za 516 kuna u posljednjih pet godina. Najavio je i da Vlada daljnjim unapređenjem prvog mirovinskog stupa planira povećanje mirovine za 10 posto do 2024. godine.

»Svjesni smo nužnosti povećanja mirovina. Svjesni smo da one nisu na razini na kojima bi trebale biti. Našim umirovljenicima i starijim osobama potrebno je osigurati priuštiv život«, poručio je.

Podsjetio je kako je više od 710 tisuća umirovljenika do sada primilo COVID dodatak. Upozorio je i na potrebu ubrzanja cijepljenja starijih osoba protiv koronavirusa kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni