Tomašević zgrožen uhićenjima, ali vjeruje da će biti i novih

Tomašević zgrožen uhićenjima, ali vjeruje da će biti i novih

Vanđelić je rekao da je na sastanku gradonačelniku predstavljeno stanje obnove, identificirana su »uska grla« te dani prijedlozi za rješavanje tih problema

Obnova nakon potresa bila je tema danas održanog sastanka gradonačelnika Tomislava Tomaševića i ravnatelja Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damira Vanđelića.

Tomašević je nakon sastanka s Vanđelićem u Gradskoj upravi novinarima poručio da potpuno podržavaju sve istražne radnje u GSKG. Ako se za nekoga potvrdi da je zlouporabio javni položaj radi stjecanja osobne nepripadajuće materijalne korist na obnovi nakon potresa, rekao je da je to za njega jednako ratnom profiterstvu.

Komentirajući uhićenja u GSKG-u rekao je kako se boji da je ovo samo početak i da će toga biti još.

Ravnatelj Fonda Vanđelić poručio je da će akcija USKOK-a u GSKG-u pripomoći raščišćavanju situacije oko obnove i onemogućiti ubuduće da će se raditi akcije koje su potpuno neshvatljive i neprimjerene, pogotovo u ovakvim situacijama.

Novinari su gradonačelnika Tomaševića pitali i ima li danas još više informacija vezano za rješenje Ministarstva uprave i pravosuđa prema kojemu je Grad Zagreb vlasnicima nezakonito oduzeo zemljište u Gračanima kako bi na njegovom mjestu napravio parking za žičaru.

Tomašević je rekao da razmatraju pravna sredstva na koji način će reagirati na tu odluku Ministarstva.

Kazao je kako s jedne strane treba štititi interes Grada, ali da s druge strane nije sretan kako je cijeli taj projekt pripreman. Podsjetio je i da žičara još nema uporabnu dozvolu, ne rad i stvara troškove, a na naplatu dolaze kredit i kamate za objekt koji uopće nije u funkciji.

Identificirana »uska grla« obnove

Govoreći o obnovi Zagreba nakon potresa kazao je da je iznimno zadovoljan prvim sastankom s ravnateljem Vanđelićem.

»Grad Zagreb učinit će sve da bude puno bolji partner u tom procesu nego što je bio u proteklih godinu i tri mjeseca od potresa. Sa svoje strane, učinit ćemo sve kako bismo ubrzali procedure prikupljanja dokumentacije za gradske ustanove i pomogli građanima da prikupe dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva za obnovu, kako smo i najavili«, kazao je Tomašević.

Vanđelić je rekao da je na sastanku gradonačelniku predstavljeno stanje obnove, identificirana su »uska grla« u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te dani prijedlozi za rješavanje tih problema.

»U početku smo imali problem sa slabom i sporom predajom zahtjeva građana za obnovu, sada se ti zahtjevi presporo obrađuju jer Ministarstvo treba dodatne ljude da bi se obrađivali tempom koji bi nas sve mogao zadovoljiti«, rekao je Vanđelić. Napomenuo je i kako je predaja zahtjeva još uvijek problem jer je u Zagrebu zahtjeve predalo tek 20-ak posto vlasnika nekretnina oštećenih u potresu.

Napomenuo je ako bi rješenje moglo biti u mobilnim timovima koji bi građanima pomagali s predajom zahtjeva, poput onih koji su organizirani u Sisačko-moslavačkoj županiji. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni