Tomašević: Zbog skupog plina privatnici sad šalju kupce Gradskoj plinari

Tomašević: Zbog skupog plina privatnici sad šalju kupce Gradskoj plinari

»GPZO ne može podnijeti stotine milijuna kuna gubitaka koji bi proizašli iz činjenice da bi za tih 50 tisuća kućanstava plin morao biti kupljen po šest puta većoj cijeni od zakonski regulirane cijene«, upozorio je Tomašević

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas se na svom Facebook profilu osvrnuo na situaciju s opskrbom plinom za građane koje su privatni opskrbljivači »oteli« Gradskoj plinari Zagreb, a sada im otkazuju isporuku usluge.

»Ispada da privatni sektor radi dok se isplati, a kad dođe do gubitaka, odnosno aktivacije rizika, onda se to prebacuje na javni sektor«, prokomentirao je Tomašević i dodao kako je Gradska plinara Zagreb – Opskrba za postojeće korisnike, za 300 tisuća kućanstava, na vrijeme kupila dovoljne količine jeftinog plina i to šest puta jeftinije od trenutnih cijena.

»O tome je u skladu sa zakonom, obaviješten i regulator, HERA. Da je GPZO kupio veće ili manje količine plina, platio bi penale. Sada je GPZO, zbog loše reguliranog tržišta, u situaciji da bi trebao primiti dodatnih 50 tisuća kućanstava koje će privatni opskrbljivači 1. 10. prestati opskrbljivati«, ističe Tomašević.

Istaknuo je da dok je tržišna cijena bila niža od zakonski regulirane, privatni opskrbljivači su otimali kupce javnim isporučiteljima usluge poput GPZO-a, a sad kad su cijene otišle u nebo, otkazuju svojim kupcima i kažu im – prijeđite javnim isporučiteljima.

»GPZO ne može podnijeti stotine milijuna kuna gubitaka koji bi proizašli iz činjenice da bi za tih 50 tisuća kućanstava plin morao biti kupljen po šest puta većoj cijeni od zakonski regulirane cijene koju je odredila Vlada, bez da to ugrozi postojeće korisnike GPZO-a«, napisao je Tomašević na Facebooku.

 

 (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni