Tomašević: U nedjelju birači trebaju reći “ne” kampanji huškanja i straha

Tomašević: U nedjelju birači trebaju reći “ne” kampanji huškanja i straha

“Obećali smo da se nećemo služiti prljavim trikovima. Obećali smo pozitivnu kampanju, koja je fokusirana na gradske probleme i njihovo rješavanje, a mi svoja obećanja ispunjavamo”, tvrdi Tomašević

Uoči drugog kruga lokalnih izbora kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević (Zagreb je naš! i Možemo!) danas je na konferenciji za novinare ispred zgrade Gradske uprave pozvao građane Zagreba da u nedjelju, 30. svibnja izađu na biralište i glasaju za budućnost, a ne za prošlost.

Naglasio je kako su to povijesni izbori, jer će nakon 20 godina vladavine Milana Bandića Zagreb dobiti novog gradonačelnika te je izrazio uvjerenje da će zeleno-lijeva koalicija na tim izborima pobijediti uzdignute glave.

“Obećali smo da se nećemo služiti prljavim trikovima. Obećali smo pozitivnu kampanju, koja je fokusirana na gradske probleme i njihovo rješavanje, a mi svoja obećanja ispunjavamo”, tvrdi Tomašević. Naglasio je kako je u nedjelju potrebno reći i glasno ne kampanji koju je vodio njegov protukandidat Miroslav Škoro (Domovinski pokret), a koja je bila kampanja huškanja, mržnje, straha, dezinformiranja i u kojoj se demonizira političke suparnike.

“Neka me istraže DORH, USKOK i Sherlock Holmes…”

Na upit novinara Tomašević je ponovno komentirao izvore financiranja i svoja primanja. Naglasio je kako je njegova plaća u udruzi Zelena akcija iznosila 6700 kuna, a u Institutu za političku ekologiju 9000 kuna neto dodavši kako je kleveta da mu je plaća bila 24 ili 25 tisuća kuna.

“To nije krivo čitanje imovinske kartice, nego namjerno obmanjivanje javnosti. To su namjerne laži i klevete. Još jednom pozivam sve institucije – DORH, USKOK, Sherlocka Holmesa… – istražite moju imovinu, transakcije. Pronađite bilo kakav dokaz da se naše stranke financiraju preko udruga i da se financiraju iz inozemstva, što je protuzakonito”, istaknuo je Tomašević.

Govoreći o kampanji, izjavio je da nije bila iscrpljujuća, nego je njome hrvatska politika dosegnula jedno novo dno. Uvjeren je da se ovakva kampanja zadnji put vodi u Hrvatskoj, jer smatra da će to građani – hrvatski birači kazniti na izborima.

Odgovarajući na pitanje o prijetnjama Tomašević je rekao da nije imao nikakvih prijetnji te da se u Zgrebu osjeća sigurno i kreće se bez policijske pratnje.

Osvrnuo se i na primopredaju vlasti u Gradu Zagrebu istaknuvši kako je potrebno neko vrijeme da se rezultati izbora proglase konačnim, a onda će se održati sastanak s obnašateljicom dužnosti gradonačelnika Jelenom Pavičić Vukičević oko primopredaje svih dokumenata.

O smjeni gradskih pročelnika

“Konstituiranje Gradske skupštine će ići po planu, isto tako postoji rok. Nakon drugog kruga ćemo započeti razgovore sa strankama od centra prema lijevo. Vjerujem da ćemo uspjeti konstituirati većinu i krenuti u realizaciju programa koji smo obećali građanima”, rekao je Tomašević.

Naglasio je kako je zeleno-lijeva koalicija otvorena za suradnju sa svim političkim opcijama u Skupštini, posebno ako se radi o dugoročnim i strateškim projektima.

“Nećemo tražiti dlaku u jajetu, ne želim voditi takvu hrvatsku politiku. Građanima je dosta toga, žele vidjeti konstruktivne prijedloge i da se problemi počnu rješavati. Bitan je sadržaj prijedloga, a ne tko ih predlaže”, poručio je Tomašević.

Novinare je zanimalo hoće li će na prvoj sjednici Skupštine na dnevnom redu biti smjena gradskih pročelnika.

“O tome ćemo razgovarati kad počnu razgovori o formiranju vladajuće većine. Gradska skupština treba izglasati promjene. Imamo prijedloge, ali o tome nakon drugog kruga izbora”, zaključio je Tomašević.

 Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni