Tomašević stavio u funkciju podzemni spremnik u Masarykovoj

Tomašević stavio u funkciju podzemni spremnik u Masarykovoj

“Vjerujem da Zagreb može postići europske standarde odvajanja otpada”, poručio je

(Foto: Facebook / Grad Zagreb)

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je u subotu, 1. listopada, na prvi dan primjene novog modela prikupljanja mješovitog komunalnog otpada u Zagrebu, stavio u funkciju prvi podzemni spremnik u Masarykovoj ulici.

Poručio je kako se Zagreb odlučio za model prikupljanja otpada koji se temelji na ‘ZG vrećicama’ za miješani otpad, koje se kupuju u trgovinama. Naglasio je da se kupnjom vrećica zapravo kupuje usluga koju ona predstavlja, ustvrdivši kako se radi o najjeftinijem modelu iz perspektive odvoza.

Kazao je kako je fiksna naknada za odvoz otpada niža nego u drugim dijelovima Hrvatske te kako je to model kojega imaju i neki drugi europski gradovi.

Tomašević je naglasio kako su u više od 50 % slučajeva spremnici koji su dosada bili po cijelom gradu maknuti s javnih površina. Najavio je da će uklanjanje spremnika u centru grada trajati otprilike tjedan dana.

Prodano više od 500.000 “ZG vrećica”

Nakon što više ne bude spremnika u centru grada, kante koje imaju unutar parcele građani će moći iznijeti van isključivo od 20 do 22 sata svaki dan osim nedjelje.

Oni koji ne mogu držati kante na svojim parcelama u centru grada, mogu isključivo u »ZG vrećici »u istom vremenu odložiti miješani otpad pored ulaza.

“Vjerujem u građane Zagreba i vjerujem da možemo postići europske standarde odvajanja otpada”, poručio je zagrebački gradonačelnik.

Dodao je kako je prodano preko pola milijuna paketa ZG vrećica, što, kako je istaknuo, ukazuje na to da je veliki broj građana spreman za novi sustav te im je zahvalio na tome.

Zahvalio je i radnicima Čistoće koji svaki dan sakupljaju otpad i rade u tri smjene kako bi održali Zagreb čistim.

(ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni