Tomašević: Skupština neće prihvatiti HDZ-ove amandmane, ni prijedloge Bandićeve stranke

Tomašević: Skupština neće prihvatiti HDZ-ove amandmane, ni prijedloge Bandićeve stranke

Gradonačelnik Tomislav Tomašević danas se na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi osvrnuo na zagrebački proračun za 2022. godinu koji će se u četvrtak naći na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine.

Naglasio je da gradska vlast predlaže proračun od 15,12 milijardi kuna od čega 5 milijardi kuna otpada na proračunske korisnike, odnosno gradske ustanove koje imaju vlastite prihode i većinom se financiraju iz državnih izvora.

„Ukupni proračun je nešto veći, za 1,1 milijardu kuna u odnosu na rebalans proračuna iz 2021. godine”, rekao je Tomašević. Pojasnio je kako je razlog tome što će se povećati prihodi od prodaje imovine, nekih nekretnina i prodaje udjela u tvrtki APIS. Dodao je da se povećavaju rashodi za otplatu duga u odnosu na 2021. godinu za čak 700 milijuna kuna.

„Imamo povećane prihode, ali i rashode vezano za obnovu. Iz Fonda solidarnosti očekujemo 520 milijuna kuna slijedeće godine prvenstveno za obnovu škola i prometne infrastrukture. S druge strane povećani su rashodi. Odvojili smo oko 160 milijuna kuna za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, što je dvostruko više nego ove godine”, pojasnio je Tomašević.

SDP-ov amandman će biti prihvaćen

Osvrnuo se i na amandmane koji su podnijeli Klubovi gradskih zastupnika. Najavio je da će se prihvatiti amandman Kluba zastupnika SDP-a na proračun vezano za kompezacijske mjere za mjeru roditelj odgojitelj.

„Sljedeće godine predvidjeli smo 52 milijuna kuna za izgradnju nova tri do četiri dječja vrtića”, najavio je. Ustvrdio je da je to više nego dvostruko povećanje u odnosu na prosjek koliko se u zadnjih pet godina izdvajalo za gradnju novih dječjih vrtića. Predviđen je još i novac za najam prostora za brzo povećanje privremenih kapaciteta dječjih vrtića s obzirom na mjeru roditelj odgojitelj.

„Klub SDP-a je podnio amandman da se 15 milijuna kuna kompenzacijskih mjera poveća na 25 milijuna kuna. To ćemo prihvatiti, kao i amandman SDP-a vezano za povećanje na projektu Centar za zdravlje mladih koji provodi Dom zdravlja – Istok”, najavio je Tomašević. Potvrdio je da će na Skupštini biti prihvaćen i amandman Mosta da se pomoćnicima u nastavi podigne plaća na 30 kuna po satu.

Ništa od prodaje Zagrepčanke, Paromlina i Gredelja

No, amandman Kluba zastupnika HDZ-a vezano za mjeru roditelj odgojitelj neće biti prihvaćen, poručio je gradonačelnik. HDZ je svojim amandmanom predlagao da se uzme oko 200 milijuna kuna subvencije ZET-a ne bi li se kompenziralo smanjenje izdvajanje za mjeru roditelj odgojitelj.

„To je neprihvatljivo, jer bi ZET postao gubitaš i ne bi mogao povlačiti sredstva iz EU fondova, pogotovo za obnovu svog voznog parka”, pojasnio je Tomašević.

Neće se prihvatiti niti amandman stranke BM 365 – Stranke rada i solidarnosti vezano za prodaju Zagrepčanke, Paromlina i Gredelja. Tomašević je rekao kako je to ponovljeni trik. Time je, kazao je, fiktivno zakrpana proračunska ruka od milijardu kuna ove godine, a ideja je da se tako napravi i sljedeće.

„To je vrhunac financijske neodgovornosti i razlog zašto je Grad u financijskoj situaciji kakvoj jest”, zaključio je Tomašević.

Osvrnuo se i na prosvjed u organizaciji Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR), koji je danas održan ispred Gradske uprave prije konferencije za novinare. Nezadovoljni su jer ih gradonačelnik nije primio 11. srpnja kako bi razgovarali o problemu spalionice, ali i o Centru za gospodarenjem otpadom. Koji bi trebao biti sagrađen u Resniku.

Projekt sortirnice u Resniku ide dalje

„Planiramo ih primiti, kao i druge udruge koje su zainteresirane za gospodarenjem otpadom”, poručio je Tomašević. Dodao je, međutim, kako mu je neprihvatljivo da je odjednom vidi problem i u sortirnici otpada u Resniku jer tvrdi da oni niti smrdi, niti ikome može narušiti kvalitetu života.

„Sortirnica će ići dalje. Želimo osigurati za sortirnicu većinu sredstva iz EU fondova i nadam se iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi se što manje opteretio proračun Grada”, poručio je Tomašević. Najavio je da će do kraja mandata ove gradske vlasti Zagreb imati vlastitu sortirnicu i kompostanu kako ne bi ovisio o privatnim poduzećima.

Što se tiče gradonačelnikove nazočnosti na komemoraciji za Aleksandru Zec, djevojčicu srpske nacionalnosti koja je s obitelji ubijena u prosincu 1991. u Zagrebu, rekao je da se odazvao pozivu udruga i prije izjave da bi se po njoj trebala nazvati ulica u Zagrebu. Naglasio je kako je prošlo 30 godina od zločina i krajnje je vrijeme da netko oda počast žrtvama.

„To je gesta pijeteta prema žrtvama i zalog za bolju budućnost Zagreba, gdje neće biti diskriminacije”, rekao je Tomašević. Dodao je da će i dalje razgovarati s gradskim SDP-om i drugim partnerima na koji način da se komemorira jedna od najsramotnijih epizoda u povijesti grada.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni