Tomašević: Predložen je najpravedniji model naplate odvoza otpada

Tomašević: Predložen je najpravedniji model naplate odvoza otpada

(Foto: Facebook, snimka zaslona)

O obnovljenoj zgradi OŠ Miroslava Krleže: Zgrada je energetski obnovljena i konstrukcijski ojačana te sada može podnijeti i potres kakav se dogodio u Petrinji, izjavio je gradonačelnik

Gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je na Kaptolu otvorio obnovljen objekt Osnovne školu Miroslava Krleže. Riječ je o najstarijoj osnovnoj školi u Zagrebu i prvoj zgradi odgojno – obrazovne namjene koja je cjelovito obnovljenoj nakon potresa i to EU novcem.

Zgrada je energetski obnovljena i konstrukcijski ojačana te sada može podnijeti i potres kakav se dogodio u Petrinji, izjavio je Tomašević i dodao da se još izvode radovi na fasadi koji će biti završeni do svibnja ove godine.

Unutrašnjost OŠ Miroslava Krleže tijekom i nakon obnove

Vrijednost radova je 80 milijuna kuna, od kojih se 40 milijuna planira povući iz Fonda solidarnosti EU-a, a druga polovica iz Nacionalnog fonda za oporavak i otpornost.

Škola koju je svojedobno pohađao i veliki hrvatski književnik po kojemu je ponijela ime ove će godine obilježiti 192 godine svog postojanja, a zgrada u kojoj se škola danas nalazi napunit će 146 godina. Zdanje koje je od iznimne važnosti za grad, kao dio povijesne urbane cjeline, upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

»To je prva od 13 zagrebačkih škola koje su započele cjelovitu obnovu. Slijedi obnova pet osnovnoškolskih i osam srednjoškolskih zgrada. Sljedeće su na redu OŠ Ivana Merza u Ulici Franje Račkoga, koja bi trebala završiti koncem svibnja i OŠ Vugrovec u Kašini, koja bi također trebala biti završena na proljeće. Onda ostalih sedam škola tijekom 2022. i još dvije škole tijekom 2023. godine«, najavio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

O odvozu otpada

Gradonačelnik Tomašević osvrnuo se i na novi model naplate odvoza otpada po tzv. švicarskom modelu. Ustvrdio je kako je predloženi model »najjeftiniji i najpravedniji«.

Najavio je da će tijekom javne rasprave biti uvaženi svi dobri prijedlozi. Među njima je i taj da vrećice za odlaganje budu manjeg volumena – 10 umjesto 20 litara, kako se sada predlaže. Naglasio je da vrećice moraju biti od reciklirane plastike. Dodao je kako ostaju u funkciji tzv. zeleni otoci te da se ništa neće mijenjati u broju odvoza plastike, metala i papira. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni