Tomašević: Otvaranjem novih punktova udvostručio se broj cijepljenih

Tomašević: Otvaranjem novih punktova udvostručio se broj cijepljenih

Naglasio je kako je cijepljeno 40 tisuća građana, od kojih je na Zagrebačkom velesajmu prvu dozu primilo njih 19,5 tisuća

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je na konferenciji za novinare u utorak da Zagreb u sljedećoj godini iz EU fondova planira povući 1,35 milijardi kuna prihoda, što je 40 posto više u odnosu na 2020. Iz EU fondova će biti sufinancirani projekti Hrvatskog prirodoslovnog i Etnografskog muzeja.

Izvijestio je i da je zbog novih punktova povećan broj cijepljenih građana prvom dozom te je apelirao na nastavak tog trenda ne bi li se spriječilo širenje COVID-19 pandemije.

Naglasio je kako je cijepljeno 40 tisuća građana, od kojih je na Zagrebačkom velesajmu prvu dozu primilo njih 19,5 tisuća. Na novim punktovima po kvartovima u manje od dva tjedna cijepilo se 20.212 građana, od toga njih 13.641 prvom dozom. Ustvrdio je da se broj cijepljenih u Zagrebu udvostručio zahvaljujući otvaranju novih punktova. Rekao je i da je cijena testiranja za sve građane u gradskim zdravstvenim ustanovama 50 kuna.

Istaknuo je da su zaposlenici Gradske uprave testirani na 12 punktova. „U Gradskoj upravi je oko 3200 zaposlenika, a testirali smo manji broj onih koji nemaju COVID potvrdu ili potvrdu da su preboljeli Covid”, rekao je Tomašević. Na testiranjima provedenima u tri navrata od 6. do 20. na 1639 zaposlenika, njih 13 je bilo pozitivno na koronavirus.

I dio zaposlenika Gradske uprave odbija testiranje

Tomašević je rekao da dio zaposlenika odbija testiranje kao i u državnoj upravi te će gradska vlast u tom smislu postupiti po uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite i države.

Osvrnuo se i na održavanje Adventa te je istaknuo da je ove godine zbog epidemiološke situacije tri puta manje kućica. “One su raspoređene šire u javnom prostoru kako bi bila veća protočnost i ne bi bilo znatnih okupljanja”, pojasnio j . Dodao je da će se odluke oko održavanje koncerata koji su dio programa Adventa odluke donositi u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom.

Izrazio je uvjerenje da će se ta situacija mijenjati nabolje s obzirom na povećani broj ljudi cijepljenih prvom dozom te će se sukladno mjerama moći organizirati dobar dio adventskog programa.

„Kada smo predstavljali program s Turističkom zajednicom grada Zagreba rekli smo da moramo biti fleksibilni. Da ćemo neke od tih programa morati odraditi online, neke na otvorenom, neke ćemo odraditi u zatvorenom, uz mjere koje je propisao Stožer i COVID potvrde”, rekao je Tomašević Dodao je da se u komunikaciji s nacionalnim i gradskim stožerom traži balans da se dobar dio Adventa održi, a da se ne ugrozi epidemiološka slika Zagreba.

Naglasio je da nije razmatrano korištenje COVID potvrda na otvorenom za vrijeme Adventa. Osvrnuo se i na subotnji prosvjed protiv potvrda kojeg je osudila i gradska vlast.

„Svatko ima pravo na prosvjed. Ono što nije dobro je nasilje prema novinarima. Nadam se da se radi o izoliranom incidentu”, poručio je Tomašević.

Gradonačelnik je za sutra u 16 sati najavio sastanak s predstavnicima roditelja odgojitelja. Oni su od njega već više navrata zatražili sastanak nezadovoljni što ih umjesto njega prima njegova zamjenica Danijela Dolenec, a vezano za prijedlog da im se naknada smanji gotovo pet puta, na iznos od 1000 kuna mjesečno.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni