Tomašević opovrgava zapošljavanja po političkom ključu

Tomašević opovrgava zapošljavanja po političkom ključu

“Jasno je i iz epizode koju smo prošlog tjedna imali u Dječjoj bolnici Srebrnjak kako mi to – pod navodnicima – politički kadroviramo”, kazao je Tomašević

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je na konferenciji za novinare komentirao ovrhe nad Zagrebačkim holdingom u iznosu od 25 milijuna kuna, ali i navodno kadroviranje za što se optužuje (i) nova gradska uprava.

Govoreći o ovrhama nad Holdingom, Tomašević je rekao da o tome još nije došla službena informacija. Tvrtka CIOS potražuje 11 milijuna kuna, a Reoma grupa 14 milijuna. Tomašević priznaje da postoje velike obveze, ali da se one podmiruju, a smanjuje se i kašnjenje u njihovom podmirivanju.

„Financijska situacija je pod kontrolom. Da je super, nije. Na početku smo rekli da postoji veliko zaduženje Holdinga i da likvidnost nije dobra, ali nije dobra niti likvidnost cijelog Grada Zagreba”, upozorio je Tomašević.

Likvidnost Grada utječe i na likvidnost Holdinga

Pojasnio je da velik dio prihoda Holdinga ne dolazi od kupaca komunalnih usluga, nego direktno od Grada za različite projekte izgradnje bazena, javnih garaža, najamnine i različite usluge, kao što su npr. popravci cesta što se plaća Zagrebačkim cestama i sl.

„Određena likvidnost Grada Zagreba koju smo naslijedili utječe i na Holding. Obveze se podmiruju redovno. Razgovara se s tvrtkama koje su najavile ovrhe Holdingu, a i s dobavljačima”, rekao je Tomašević. Naglasio je kako je Holding u fazi rekonstruiranja i refinanciranja te će nova Uprava uskoro izaći u javnost s planom kako povećati prihode i smanjiti rashode te stabilizirati likvidnost.

Govoreći o navodnom kadroviranju prema političkom ključu, Tomašević je rekao da ga nije bilo te da je za sve pozicije nova gradska uprava maknula bilo kakvu suglasnost gradonačelnika koja je do tada postojala.

„Ta suglasnost gradonačelnika i dalje postoji za druga gradska poduzeća, primjerice za ZET, ali za Zagrebački holding ne postoji. Jasno je i iz epizode koju smo prošlog tjedna imali u Dječjoj bolnici Srebrnjak kako mi to – pod navodnicima – politički kadroviramo. Volio bih čuti to političko kadroviranje, gdje smo mi nekome rekli da nekoga zaposli”, kazao je Tomašević.

O sastanku Juričana s članovima Uprave ZGH

O navodima bivših članova Uprave da su na sastancima bili prisutni i Dario Juričan te Sandra Benčić, Tomašević kaže kako o tome treba pitati njih.

“Koliko sam shvatio, oni su na taj sastanak otišli na molbu bivšeg predsjednika Uprave Vukovića. Zašto su sve te stvari počele izlaziti van, to pitajte njih. Taj sastanak se dogodio nakon naše odluke kao Skupštine o razrješenju ta dva člana Uprave”, kazao je Tomašević.

Osvrnuo se i na ulazak policije u Polikliniku za zaštitu djece i mladih grada Zagreba te je rekao da je istraga još u tijeku, pa stoga ne može davati nikakve detaljnije informacije. Naglasio je da je kazneno djelo ako je došlo do uništavanja ključnih dokumenata vezanih uz poslovanje Poliklinike.

Ide se na prodaju 25 gradskih poslovnih prostora

Tomašević je komentirao i proračun za sljedeću godinu. S obzirom na zatečeno stanje aktivirat će se gradska imovina kako bi se bolje iskoristila te će se neki poslovni prostri dati u zakup. Najavio je i prodaju 25 poslovnih prostora u vrijednosti 22 milijuna kuna.

Spomenuo je i projekt solarizacije javnih zgrada za što će se tražiti i politička podrška Gradske skupštine.

„Prijavili smo se na norveški fond za solarizaciju javnih zgrada. Postavit će se solarni paneli na krovovima sedam zgrada u gradskom vlasništvu i tri na zgrade Holdinga”, rekao je Tomašević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni